Hopp til innhold

Knutekål

Knutekål er en videreutvikling av vill kål. Gjennom 3000 år har det vært dyrket forskjellige typer kål, og denne varianten oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet.
Knutekål. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Knutekål er en oppsvulmet stengel med bladfestene fordelt rundt hele knollen. Knollene har form som matneper og måler ca. 6–8 cm i diameter.

Knutekål finnes i to varianter – en lysegrønn variant med flere kraftige, uavhengige bladfester som vokser fra knollen, og en rødblå med noe tynnere bladfester. Den rødblå knutekålen dyrkes også i Norge. Smak og konsistens er lik vanlig lysegrønn knutekål. Begge varianter har et hvitt fruktkjøtt med en fast og sprø konsistens. Smaken er mild og fin og ligner på en blanding av nepe og kålrot. I Sverige og Tyskland kalles knutekål for kålrabi, et navn vi i Norge forbinder med kålrot. Det er viktig å ikke forveksle disse variantene her hjemme.

Bruksområde

Knutekål må skrelles før bruk, og den brukes på de fleste områder som kålrot. Den er god smørdampet eller som stuing med litt muskat i. Knutekål har en mildere smak enn kålrot, og det kan derfor lønne seg å tilsette krydder eller buljong i kokevannet. Knutekål kan også brukes i wok, raspet som råkost eller som snacks delt i staver sammen med dipp.

Kvalitetskrav

Knutekål skal ha hvitt, friskt og sprøtt fruktkjøtt og være fri for skader. Bladfestene skal være avskåret med en lengde på 5 cm. Knoller på 200–300 gram holder vanligvis den beste kvaliteten. Større knoller har lett for å bli treene.

Næringsinnhold

Knutekål er rik på C-vitaminer. Den er lett fordøyelig og har få kalorier.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

Juli–oktober

Med andre ord:

latin: Brassica oleracea gongylodes
engelsk: kohlrabi
tysk: Kohlrabi
fransk: chou rave

Lagring:

0–2 °C. Knutekål skal oppbevares kjølig, så langt ned mot 0 °C som mulig. Knutekål har dårligere lagringsevne enn kålrot, men høy luftfuktighet gir knutekål holdbarhet i flere uker.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020