Hopp til innhold

Nepe

Nepe er en gammel kulturplante som hadde stor ernæringsmessig betydning før poteten kom. Nepe høstes ganske tidlig og får bare vokse i ca. 6 uker før den tas opp. Den hvite, runde rotfrukten er på dette stadiet liten i størrelse med en diameter på 8–10 cm.
 Nepe. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tidlig høstet nepe er en velsmakende delikatesse med sin milde og deilige smak. Hvis nepa får vokse lenger, blir den større, og smaken blir besk og konsistensen hard eller treete. Neper finnes også i flere varianter, og formen kan være rund, oval eller avlang.

Andebryst med eple, nepe, rabarbra og appelsinsaus. Foto.

Bruksområde

Vi skreller nepa før bruk. Den kan rives og brukes til råkost eller i salat, eller den kan skjæres i skiver, kokes i lettsaltet vann og gjerne serveres med smør eller brukes som tilbehør til kjøtt. Nepe kan også stues, gratineres eller inngå i gryter eller supper.

Kvalitetskrav

Neper selges i bunter og skal være hvite, gjerne med en fiolett, grønn eller gul farge øverst rundt bladfestet. De skal være hele, reine, harde og fri for skader og sliming.

Næringsinnhold

Nepa er kalorifattig. Den inneholder noe C-vitaminer, jern og kalsium.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Huskelappen

Norsk sesong:

juni–desember

Med andre ord:

Latin: Brassica rapa subsp. rapa
engelsk: turnip
tysk: Mairübe
fransk: navet

Lagring:

0–2 °C. Neper som er høstet tidlig, egner seg ikke for langtidslagring og må oppbevares kjølig og mørkt med høy luftfuktighet.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020