Hopp til innhold

Tyttebær

Tyttebær vokser vilt i mesteparten av Norge. Økonomisk sett er tyttebær det viktigste viltvoksende bæret, og i den norske sesongen plukkes det både til privat konsum og kommersiell omsetning.
Tyttebær. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu
Trollkrem med vaniljesaus. Foto.


Tyttebær har en noe syrlig og beisk smak som skyldes innholdet av benzosyre. Denne syra gjør også at tyttebæra har god holdbarhet uten konserveringsmiddel. Tyttebærplanten er svært dekorativ og kan brukes i dekorasjoner.

Bruksområde

Tyttebær har en relativt beisk smak og spises ikke naturell. Tyttebær brukes mest rørt eller i syltetøy. Nyrørte tyttebær er en delikatesse i vårt kjøkken og er nydelig til kjøttretter og vilt. Tyttebær kan også brukes til å lage saft, i bakverk og desserter. Trollkrem er en nydelig dessert som lages av tyttebær, sukker og eggehvite. Tyttebær egner seg godt til frysing.

Kvalitetskrav

Tyttebærsyltetøy. Foto.

Tyttebær skal være røde, reine, tørre og modne. Tyttebær skal ikke være bløte, ha mørke flekker eller mekaniske skader.

Næringsinnhold

Tyttebær inneholder benzosyre som gir bæra lang holdbarhet uten konserveringsmiddel. Den inneholder også noe C-vitamin.

Se Matvaretabellen fra Mattilsynet for nærmere opplysninger om næringsinnholdet.

Norsk sesong

August–oktober.

CC BY-SARettighetshaver: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Sist faglig oppdatert 25.03.2020