Hjort
Størrelsen varierer sterkt: lengde 165–250 cm pluss hale ca. 15 cm, skulderhøyde 120–150 cm, vekt 100–270 kg. Brunsttida er i første halvdel av oktober, kalvingen er i mai eller begynnelsen av juni. Etter en vel gjennomført brunstsesong kommer vinteren, og da samler ofte hjortene seg i store grupper. Når den verste sulten er stilt på våren, oppløses de store gruppene, og hjorten går inn i sommergrupperinger.
Jakt
I Norge har vi oppdrett av hjort, og der er det slakting gjennom hele året. Det er mest vanlig å jakte på hjorten, og sesongen varer fra 1. september til 23. desember i de kommunene som har åpnet for jakt.
Anvendelse
Hjortekjøttet er smakfullt med litt sødme. Det blir ofte brukt til stek, bresert, entrecotestek, stekt indre- og ytrefilet, carpacchio, i gryter, røkt, og som gravet. Hjortekjøttet er ettertraktet.
Næringsinnhold
Hjortedyr er en god kilde til protein, B-12, natrium, kalium, fosfor og sink. Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.