Hopp til innhold

Hjort

Hjort er en partået hovdyrart i hjortefamilien, og den er drøvtygger. Hannen, som bærer et kraftig gevir, kalles kronhjort. Den gevirløse hunnen kalles kolle eller hind. Nest etter elgen er hjorten den største europeiske hjortearten. Hjorten har godt utviklet syn, hørsel og luktesans. Den oppdager derfor mulige farer veldig raskt, og er svært sky. Den forsvinner ved den minste mistanke om fare, og kan komme opp i en fart på over 60 km/t. Hjorten har svært godt nattsyn, og hørselen er også veldig skarp.
Kronhjort. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Størrelsen varierer sterkt: lengde 165–250 cm pluss hale ca. 15 cm, skulderhøyde 120–150 cm, vekt 100–270 kg. Brunsttida er i første halvdel av oktober, kalvingen er i mai eller begynnelsen av juni. Etter en vel gjennomført brunstsesong kommer vinteren, og da samler ofte hjortene seg i store grupper. Når den verste sulten er stilt på våren, oppløses de store gruppene, og hjorten går inn i sommergrupperinger.

Jakt

I Norge har vi oppdrett av hjort, og der er det slakting gjennom hele året. Det er mest vanlig å jakte på hjorten, og sesongen varer fra 1. september til 23. desember i de kommunene som har åpnet for jakt.

Anvendelse

Hjortekjøttet er smakfullt med litt sødme. Det blir ofte brukt til stek, bresert, entrecotestek, stekt indre- og ytrefilet, carpacchio, i gryter, røkt, og som gravet. Hjortekjøttet er ettertraktet.

Næringsinnhold

Hjortedyr er en god kilde til protein, B-12, natrium, kalium, fosfor og sink. Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.

CC BY-SASkrevet av Anette Eikild Larsen.
Sist faglig oppdatert 29.06.2017