Hopp til innhold

Feller

Fallfeller (barberfeller)

Barberfelle. Illustrasjon.
Barberfelle

Fallfeller bruker vi til å fange aktive smådyr som biller, kortvinger og edderkoppdyr på bakken. Fellene lages ved å grave ned små beger (syltetøyglass, rømmebokser etc.) på en slik måte at den øvre kanten av begeret er i samme høyde som jordoverflaten. Fellen kan fylles med et konserveringsmiddel (vann og glykol), men dersom fellene tømmes ofte, er det tilstrekkelig å ha litt vann tilsatt såpe i bunnen av begeret. Det kan være lurt å lage et tak 10–20 cm over fellen for å beskytte det mot nedbør.

Vindusfeller

Vindusfelle av blankt glass og takrenner. Illustrasjon.
En enkel vindusfelle laget av blankt glass og takrenner.

Vindusfeller er feller som består av gjennomsiktige flater som settes opp som en hindring. Når insektene flyr mot hindringen, vil de ikke oppdage den før det er for sent, slik at de ramler ned i en oppsamlingsbeholder. Den enkleste formen for vindusfelle kan bygges ved at vi har en gjennomsiktig flate med en takrenne på hver side. I takrennen kan vi fylle i en konserveringsvæske. I en litt mer avansert felle kan vi bruke to plater pleksiglass som settes i kors ned i en trakt med en oppsamlingsboks under. I boksen kan vi ha konserveringsmiddel dersom fellen skal stå ute en tid. Hvis den sjekkes ofte, er det tilstrekkelig med vann tilsatt litt såpe.

Fargefeller

Mange insekter tiltrekkes av farger, og da spesielt gul og blå. Ved å sette ut tallerkener (dype) eller baljer med vann tilsatt litt såpe i disse fargene kan vi fange smådyr. Det vil være en fordel å plassere dem på åpne områder, for eksempel en eng.

Malaisefelle

Malaisfelle for insekter. Foto.
Malaisefelle

Malaisefelle er en teltlignende felle som brukes til å fange flygende insekter. Teltet er formet slik at det kun har vegger i endene, og at det en skillevegg midt i teltet. Fellen er videre konstruert slik at det høyeste punktet ender opp i et rør som fører til en oppsamlingsbeholder med et konserveringsmiddel. Når et insekt flyr inn i teltet, vil det møte skilleveggen, og siden de fleste dyr søker oppover når de møter en hindring, vil de på grunn av denne adferden kombinert med fellekonstruksjonen ende opp i beholderen i toppen.