Hopp til innhold

Faguttrykk: baker og konditor

Her finner du forklaring på en del ord og uttrykk som brukes i baker- og konditorfaget.
En baker strør mel over en utrullet deig på bordet. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

A

autolyse
blanding av mel og vann som får prosessene i deigen til å starte, gjøres før elting og tilsetting av gjær og salt

B

baba
bakverk av gjærdeig
bakehjelpemiddel
tilsetningsstoff for å bedre brødets tekniske egenskaper
bavaroise
kremaktig dessert med gelatin
biskuit
kjeks

C

coulis
konsentrert saft eller puré av bær

E

éclair
liten, avlang vannbakkels
elte
å blande ingrediensene til en gjærdeig for hånd eller i maskin
emne
deigstykke som skal bli et produkt

F

fondant
en type fast sukkerglasur. Brukes også om en kake med myk kjerne.

G

glasere
å ha på glasur på en kake

H

hev/fordeig
en deig med lite gjær som settes noen timer i forveien eller dagen før, blandes inn i hoveddeigen som erstatning for gjær eller i tillegg til litt gjær
hviletid
liggetid hvor deigen hviler mellom to operasjoner

K

kandisering
overtrekking av kokt sukker
kuvertyre
kakaomasse som er tilsatt kakaosmør og sukker, såkalt "ekte sjokolade"

M

meringue
marengs
mousse
ekstra lett og luftig kremdessert uten gelatin

O

oppslag
utforming av emne til brød

P

palettkniv
flat kniv uten egg, brukes til å stryke kremer og glasurer utover
parfait
iskrem
petit four
små konfektkaker
profiteroler
små kuler av vannbakkelsdeig

R

rask
heving

S

snitte
å skjære mønster i deigemne
skrapelær
plastikkskrape som brukes til slikkepott
springform
rund kakeform med løs bunn, kanten åpnes og utvides med en springfjær

T

tyll
spiss til sprøyteposer

U

utmalingsgrad
hvor mange prosent av kornet som er blitt malt sammen med melet

V

verken
skjøten som oppstår under oppslag
CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 03.09.2022