Faguttrykk: servitør
Her finner du forklaring på en del ord og uttrykk som brukes i servitørfaget.
A
- à la carte
- valg av retter fra menyen
- andre servise / 2. servise
- skåler med saus, poteter og eventuelt annet garnityr som serveres ved siden av slik at gjesten kan forsyne seg selv eller bli servert
- anretning
- rom for oppbevaring av porselen, glass, bestikk og annet utstyr
- à part
- ved siden av
- aperitif
- appetittvekkende drikk før maten
- apotek
- salt, pepper, olje og eddik
C
- chambrere
- å temperere vin
D
- dekantere
- å helle vin forsiktig fra flaske til karaffel uten at bunnfallet kommer med
F
- flambere
- å brenne av en rett med konjakk eller annet brennevin
- første servise / 1. servise
- hovedrett – fat
H
- hors d'oeuvre
- liten kaldrett som serveres som første rett. Forrett.
- håndserviett
- serviett i tøy
K
- kuvert
- oppdekking til én person etter gitt meny
M
- mise en place
- alt på plass, det vil si at vi gjør klar på forhånd alt vi trenger av redskaper og ingredienser
R
- réchaud
- varmeplate
S
- sablere
- å slå halsen av sjampanjeflaska med en sabel eller kniv
- serveringsformer
- hovedformer for matservering
- servicebord
- ekstra bord til bestikk, glass og servietter
T
- transjere
- å skjære opp kjøtt eller fisk foran gjestene
CC BY-SASkrevet av Gro Birgitte Eriksson og Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 29.04.2022