Hopp til innhold

Fagstoff

Måter å tilberede poteter på

Det finnes mange måter å tilberede poteter. Her skal vi se på frityrstekt, gratinert, stekt i ovn og stekt i panne.

Frityrstekte poteter

Frityrstekte poteter
Åpne bilde i et nytt vindu

Frityrstekt potetmasse

Masse av kokt potet
Åpne bilde i et nytt vindu

En porsjon pommes frites i ei skål. Foto.

Varianter av frityrstekte poteter:

  • fyrstikkpoteter
  • pont-neuf-poteter
  • potetchips
  • poteter frites
  • potetreder
  • stråpoteter
  • sufflépoteter
  • vaffelpoteter
bilde av potetreder, pariserpoteter og potetkroketter

Varianter av frityrstekt potetmasse:

  • bernypoteter
  • kronprinsessepoteter
  • lorettepoteter
  • potetkroketter
  • St. Florentin-poteter
  • Williams-poteter

Gratinerte poteter

Gratinerte poteter
Åpne bilde i et nytt vindu

Varianter av gratinerte poteter:

  • gratinerte poteter i form
  • gratinerte potettopper

Poteter stekt i form i ovn

Poteter stekt i form i ovn
Åpne bilde i et nytt vindu

bilde av Lammestek med gratinerte poteter

Varianter av poteter stekt i form i ovn:

  • Anna-poteter
  • bakerkonepoteter
  • fløtegratinerte poteter
  • fondantpoteter
  • savoyardpoteter
  • voisinpoteter

Poteter stekt i panne

Poteter stekt i panne
Åpne bilde i et nytt vindu
bilde av steking av Röstipoteter

Varianter av poteter stekt i panne:

  • Bonne femme-poteter
  • kokottpoteter
  • Lyon-poteter
  • Maxim-poteter
  • nøttepoteter
  • pariserpoteter
  • Parmentier-poteter
  • rissoléepoteter
  • röstipoteter
  • sautépoteter
  • slottspoteter

Relatert innhold

Smak, utseende, konsistens og størrelse varierer mellom ulike potetsorter. De ulike sortene har også ulike egenskaper når det gjelder dyrking og lagring.

CC BY-NC-SASkrevet av Ketil Lyngvær.
Sist faglig oppdatert 17.06.2019

Læringsressurser

Potet