Urter er velduftande og aromatiske, og hovudregelen for bruk av urter er enkel: Nytt masse! Det er til dømes nesten umogleg å nytte for mykje frisk basilikum, som saman med tomat alltid er ein smakssuksess. Det finst mange ulike typar urter med ulike bruksområde, men felles for dei alle er at dei er flotte smakstilsetjingar – for urter gjer god mat endå betre.
Vi har det meste av urter i Noreg: basilikum, koriander, løpstikke, sitronmelisse, syre og mange andre variantar.
Sjå Matvaretabellen frå Mattilsynet for nærare opplysningar om næringsinnhaldet.
Hugselappen
Tilgjengelegheit og dyrking i Noreg:
Tilgjengeleg i butikk heile året.
Blir produsert på gardar rundt omkring i landet. Du kan òg ha ein liten urtehage heime.
Med andre ord:
latin: Herbis
engelsk: herbs
tysk: Kräuter
fransk: herbes
Lagring:
Urter trivst best når dei får vekse som plantar. Nokre typar toler å stå ute i vêr og vind, mens andre er meir sårbare. Vi haustar dei helst når vi skal nytte dei, men dei kan òg tørkast og frysast.