Sjy er kraft som vi har igjen i steikjeskuffa etter at vi har steikt ei steik. Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opphavlege mengda. Glace er ein vidare reduksjon.
Spesielle krafter
- sjy (jus)
- redusert kraft
- fumet
- glace
Sjy
Sjy er kraft (cellesaft) som vi har igjen i steikjeskuffa etter at vi har steikt ei steik (kjøtt). Sjyen har ein sterk og konsentrert smak som er eit godt grunnlag for tillaging av sjysaus eller ein brun saus til det kjøttet han kjem frå.
Fumet
Fumet er kraft som er kokt inn 30–50 prosent av den opphavlege mengda for å få ein kraftigare smak.
Glace
Glace er ein vidare reduksjon slik at krafta får ein sirupsaktig konsistens og kan brukast til smaksforsterkar i brune sausar.
Relatert innhald
CC BY-NC-SASkrive av Ketil Lyngvær.
Sist fagleg oppdatert 17.06.2019