Hopp til innhold

Fagstoff

Sykepleie ved urinveisinfeksjon

Urinveisinfeksjon skyldes som regel tarmbakterien E. coli og kan påvirke allmenntilstanden i ulik grad. Cystitt (blærekatarr) er infeksjon i de nedre urinveiene, mens pyelonefritt (nyrebekkenbetennelse) er infeksjon i de øvre urinveiene. Slike infeksjoner kan gi behov for sykepleietiltak.
En kvinne serverer eldre på sykehjem drikke fra ei tralle. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Personlig hygiene

En pasient med urinveisinfeksjon (UVI) har ofte smerter og ubehag. Pasienten kan også ha feber. Å føle seg ren og velstelt lindrer plager. Det er viktig å vaske godt, særlig dersom personen er inkontinent. Inkontinens i tillegg til urinveisinfeksjon kan medføre sjenerende lukt.

Ved vask må vi vaske pasienten forfra og bakover for å hindre ytterligere angrep av tarmbakterier i urinveiene. Bruk såpe med lav pH for å lage mindre gunstige levekår for bakterier.

Dersom pasienten er inkontinent, må våte innlegg byttes ofte slik at bakteriene ikke får formere seg uhemmet i det fuktige og varme klimaet. Våte innlegg er også en belastning for huden, og i tillegg til hyppige bytter av innlegg kan det være lurt å bruke en vannavstøtende salve for å forebygge sår hud.

For å unngå overføring av smitte mellom pasienter må vi være svært påpasselig med håndhygiene, rengjøring, desinfeksjon og avfallshåndtering.

Aktivitet og hvile

Dersom pasienten har sterk sykdomsfølelse og feber, bør pasienten ta det med ro og bruke energien på å bli frisk. Er pasienten sengeliggende og i ro, er det viktig å forebygge eventuelle komplikasjoner ved immobilitet.

Hvis pasienten er i stand til det, er det bra med en viss aktivitet. Aktivitet bedrer transporten av næringsstoffer i kroppen. Gjennomstrømminga blir også større, slik at de patogene (sykdomsframkallende) bakteriene lettere blir transportert ut av kroppen.

For pasienter med UVI er det viktig å ikke bli kalde nedentil og på føttene. Dette fordi kulde reduserer blodomløpet, noe som igjen påvirker kroppens immunforsvar negativt.

Ernæring

Ved infeksjoner er det viktig at pasienter får et næringsrikt kosthold som er med på å bygge opp igjen immunforsvaret og gi energi. Nesten alle vitaminer og mineraler har en funksjon som direkte eller indirekte holder kroppens immunsystem godt rustet ved å styrke kroppens naturlige motstandskraft og evne til selvhelbredelse.

Dersom pasienten på grunn av infeksjonen har dårlig matlyst, er det hensiktsmessig med næringstett kost. Dette er liten mengde mat som har et høyt innhold av næringsstoffer.

Rikelig drikke (30 ml per kg kroppsvekt per døgn) gir bedre gjennomskylling av urinveiene, slik at bakteriene raskere skylles ut av kroppen. Sur drikke er hensiktsmessig fordi det skaper et surt miljø der bakteriene ikke trives.

Eliminasjon

Pasienten bør tømme blæra hyppig og bruke bukpressen (muskulaturen i bukveggen) for å få tømt blæra godt. Ved opphopning av urin i blæra formerer bakteriene seg raskere, og risikoen øker for at infeksjonen går høyere opp i urinveiene, for eksempel fra blæra til nyrebekkenet.

Dersom en pasient er sengeliggende, er det viktig å unngå resturin (urin som blir igjen i blæra etter vannlating). Resturin i urinblæra skaper gode levekår for bakteriene. En sengeliggende pasient bør derfor ha nærmest sittende stilling når vannlating foregår i senga.

Det kan være nødvendig å måle drikke (væskeinntak) og diurese (urinmengde) hos en pasient med urinveisinfeksjon for å sikre at væskebalansen er stabil.

Kvinne ligger på sofa med ei hånd på hodet og ei hånd på magen. Hun holder beina hevet og bøyd mot kroppen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Smerte

En urinveisinfeksjon kan gi smerter av varierende grad. Det finnes både reseptfrie og reseptbelagte smertestillende medikamenter som kan benyttes, og legen forordner eventuelle legemidler til pasienter og beboere i institusjoner. Dersom urinveisinfeksjonen behandles med antibiotika, vil smertene som regel avta i løpet av kort tid.

Observasjon og rapport

Det er viktig å observere urinen og se etter eventuelle symptomer på urinveisinfeksjon. En helsefagarbeider skal også observere virkning og bivirkning av den medisinen som eventuelt benyttes for å behandle urinveisinfeksjonen. Observasjoner skal rapporteres og dokumenteres.

Dersom pasienten får smerter i siden av ryggen og høy feber, må du kontakte lege. Dette kan være tegn på at infeksjonen også har rammet nyrebekkenet.

Du må observere hvor ofte pasienten later vannet, urinmengde og hvor mye pasienten drikker.


Utfordringer til deg

  1. Hvordan tror du det oppleves for en sengeliggende pasient å late vannet på bekken?

  2. Hvorfor er sengeliggende pasienter ekstra utsatt for urinveisinfeksjoner?

  3. Hvordan kan du forhindre at smitte spres mellom beboere eller pasienter på samme avdeling?

Relatert innhold

Når pasienten er sengeliggende og ikke kommer seg på toalettet, vil bruk av bekken bidra til å sikre daglige toalettrutiner.

En urinprøve tas ved mistanke om urinveisinfeksjon. Urinstix er en undersøkelse der en papirstrimmel som er tilsatt kjemiske stoffer, dyppes i urinen.

CC BY-NC-SASkrevet av Birgit Flaten, Marit Smith Sørhøy, Wenche Heir og Vigdis Haugan.
Sist faglig oppdatert 23.05.2022

Læringsressurser

Sykdom og plager i urinsystemet