Hopp til innhold

Fagstoff

Det fysiske arbeidsmiljøet

Lyd, lys, luft og utstyr er eksempler på fysiske faktorer i arbeidsmiljøet. Et godt fysisk arbeidsmiljø er viktig for de ansattes helse. Arbeidsplassen skal innredes og utformes slik at arbeidstakerne unngår uheldige fysiske belastninger, og nødvendige hjelpemidler skal stilles til disposisjon.
Kokker legger opp mat på mange tallerkener til et selskap. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Belysning

Riktig belysning på en arbeidsplass gjør det lettere å utføre arbeidet på en trygg og effektiv måte. Riktig belysning har betydning for helse og trivsel. For svakt lys kan gjøre arbeidet vanskelig og krevende, mens for sterkt lys kan virke blendende.

Hvis belysningen er feil, kan du få hodepine, bli trøtt og kjenne deg sliten i øynene. I tillegg til god allmennbelysning kan det være nødvendig med plass- eller punktbelysning. På et kjøkken trenger vi ofte ekstra lys der vi arbeider med maten eller legger den opp på tallerkenen.

I serveringslokalet trenger vi ofte ekstra lys når vi skal blande drinker, eller når vi skal slå inn på et kassaapparat.

Klima

For varme eller for kalde arbeidslokaler er et vanlig problem innenfor kokk- og servitørfag. Inne på kjøkkenet kan temperaturen stige på grunn av varmen fra mange ovner og stekepanner. Et serveringslokale kan også bli veldig varmt hvis det oppholder seg mange mennesker der samtidig. Vi må ha tilstrekkelig ventilasjon og ha mulighet til å kunne regulere temperaturen avhengig av årstid og sesong. Er det mye sollys som varmer opp arbeidsplassen, må vi kunne skjerme oss med markiser.

I tillegg må kokker og servitører gjerne inn på kalde kjøle- og fryserom i kortere eller lengre perioder. Da må de ha tilgang til varme overtrekksklær.

Inne på kjøkkenet kan luftkvaliteten være dårlig på grunn av damp fra oppvask og gryter samt stekeos fra ovn og grill. Gode avtrekkshetter over stekeovner og kokeapparater er derfor nødvendig.

En kokk flamberer mat i ei wokpanne. Foto.

Støy

Mange arbeidsplasser kan ha problemer med støy. I kokk- og servitørfag kan støy for eksempel være lyder fra maskiner, arbeidsutstyr og ventilasjonsanlegg. En annen kilde til støy er gjestene i restauranten: De snakker og ler, stolbein skraper, og bestikket klirrer.

Virksomheten bør legge vekt på å bruke maskiner og utstyr som gir minst mulig støy. Spesielt bråkete maskiner bør byttes ut eller isoleres, og gummierte foringer under kan dempe bråket. Godt vedlikehold av maskiner og utstyr er et forebyggende tiltak mot støy.

Utforming av arbeidsplassen

Tralle som brukes på et kjøkken. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Arbeidsplassens utforming har mye å si for helsa til de ansatte. En arbeidstaker bruker mye tid på jobb og kan få helseproblemer hvis ikke arbeidsplassen er utformet på en hensiktsmessig måte. Alle arbeidsbenker og bord bør være regulerbare, slik at de kan passe til alle arbeidstakerne, uansett høyde.

Lokalene bør være romslige og utformet på en praktisk måte. Vi må ha mulighet til å kunne bevege oss uanstrengt og fritt. Det finnes eksempler på så trange kjøkkener at kokkene ikke har mulighet til å gå forbi hverandre.

Arbeidsplassen må være utformet slik at det blir færrest mulig tunge løft. Gulvet bør ikke være for hardt, siden det vil være belastende for beina. Det må være lett å holde rent og samtidig være sklisikkert.


Gruppeoppgave

Kartlegg arbeidsmiljøet på skolen. Hvordan er forholdene på kjøkkenet eller i serveringssalen når det gjelder

  • støy?

  • klima?

  • belysning?

  • utforming?

Er det noe dere eller skolen kan gjøre for å bedre forholdene?

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 27.05.2021

Læringsressurser

HMS