Hopp til innhold

Fagstoff

Lunsjbord

Lunsj er for de fleste mennesker dagens andre store måltid, og det inntas mellom frokost og middag. Et lunsjbord består av mange retter, både kalde og varme, samt dessert. For gjester som har begrenset tid, har et lunsjbord mange fordeler.
Bakker med ulike matretter på en lunsjbuffé. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Lunsj

Lunsjen inntas midt i en travel arbeidsdag, og menyen må ikke være for kraftig, slik at gjestene fortsatt er opplagte når de skal tilbake til jobb. Den må i tillegg serveres hurtig fordi det som oftest er avsatt en viss tid til å innta den. Lunsjbord er dermed ofte en god løsning. Maten er ferdig lagt opp på bufféen, slik at gjestene kan forsyne seg med én gang de kommer. Gjestene blir aktivisert fordi de må hente maten selv, og slipper å sitte og vente på at maten skal serveres.

Lunsjbordet har ofte et større antall retter å velge mellom, og gjestene kan velge den typen mat som de liker best. Vi bruker enklere retter til lunsj enn til de andre varme måltidene.

Et lunsjbord inneholder mange av de samme rettene som et frokostbord, med unntak av kornproduktene. Et lunsjbord har som oftest flere kalde retter, noen varme retter og desserter.

Kalde retter

  • gravet eller røykt fisk med eggerøre
  • skalldyr som reker og krabbe, servert naturell eller i salat
  • hamburgerrygg eller krydderskinke

  • roastbiff med remulade

  • assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
  • hele steiker
  • kald kylling med waldorfsalat

Varme retter

  • et utvalg av de fiskerettene som er beregnet til hovedrett til lunsj
  • et utvalg av de kjøttrettene som er beregnet til hovedrett til lunsj
  • pastaretter
  • eggeretter
  • supper
Hvit fisk med potet, tomat, løk, oliven og basilikum i en form. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tilbehør

  • brød: gjerne flere typer brød – smaksatte, grove og fine, glutenfrie – flatbrød og kjeks

  • smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette

  • sauser: majones, aioli, rømmesauser og cocktaildressing

  • salater: grønn salat, pastasalat og waldorfsalat

Desserter

  • frukt som er posjert eller skåret i skiver, eller fruktsalat
  • puddinger og fromasjer med passende dessertsauser
  • kremer
  • isdessert

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort lunsjbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn cirka 500–600 g mat per person, inkludert tilbehør.

Drikke

Isvann, mineralvann, jus, kaffe og te.

Tre porsjonsglass med lys pudding med  fruktsalat på toppen. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé