Hopp til innhold

Fagstoff

Koldtbord

Koldtbord er en vanlig buffé som serveres ved mange ulike anledninger. Her skal vi se på hvilke retter vi kan forvente å finne på et tradisjonelt tilberedt koldtbord.
Et koldtbord med mange ulike matretter på store fat. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

De forskjellige rettene

Koldtbord er en buffé som består av forskjellige typer retter. Hovedsakelig består et koldtbord av kalde retter, men varmretter forekommer også. I tillegg er det vanlig å servere dessert. Koldtbord kan brukes til de fleste anledninger, enten det er en konfirmasjon, et bryllup eller en dåp. Koldtbordet inneholder mange av de samme rettene som du kan finne på et lunsjbord. Gjestene har et godt utvalg og kan forsyne seg med det de liker best. Mange av rettene på et koldtbord kan tilberedes god tid i forveien.

Retter vi vanligvis finner på et koldtbord:

  • helkokt laks eller ørret med pepperrotkrem
  • gravet eller røykt fisk med eggerøre
  • assortert spekematanretning med eggerøre, rømme og potetsalat
  • roastbiff med remulade
  • kabaret av skalldyr og grønnsaker
  • skinkesteik med rødkål
  • assortert ostefat med nøtter og honning
  • karbonader med stekt løk, servert kalde eller varme
  • kyllinglår, servert kalde eller varme
En tallerken med skiver av gravlaks, kokte poteter, ravigottesaus, dill og flatbrød. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Tilbehør

  • brød: gjerne flere typer brød – smaksatte, grove og fine, glutenfrie – flatbrød og kjeks

  • smør: ulike typer smør eller margarin, og gjerne lettmargarin for dem som ønsker dette

  • sauser: majones, aioli, rømmesauser og cocktaildressing

  • salater: grønn salat, pastasalat og waldorfsalat

Desserter

  • frukt som er posjert eller skåret i skiver, eller fruktsalat

  • puddinger, geléer og fromasjer med passende dessertsauser

  • kremer, isdesserter og kaker

Mengdeberegning

Hvor mye mat som skal beregnes, er avhengig av hvor stort koldtbordet er, og mengde kjøtt og fisk avhenger av tilbehøret. Beregn cirka 500–600 g mat per person, inkludert tilbehør.

Drikke

Øl og akevitt er vanlig. Skal det serveres vin, kan det være rosevin eller tørr eller halvtørr hvitvin.

Alkoholfritt

Isvann, mineralvann, kaffe og te.

Et dessertglass med en lysegul fromasj og tynne biscottiskiver ved siden av. Foto.
Åpne bilde i et nytt vindu

Relatert innhold

Når du skal lage mat til flere, kan det være greit å vite hvor mye du skal beregne per person av hver enkelt råvare.

CC BY-SASkrevet av Jannike Gausdal.
Sist faglig oppdatert 02.11.2022

Læringsressurser

Buffé