Hopp til innhold

Fagstoff

Bordeaux

Ærverdige slott, skyhøye priser og vin som må lagres i tiår før den er moden. Bordeaux er et tradisjonsrikt område, men byr også på lett tilgjengelig og anvendelig vin. Bordeaux-vin er kjent over hele verden – dyr vin fra mektige og berømte slott.
Kart over vinområdene i Bordeaux. Illustrasjon.
Åpne bilde i et nytt vindu

Det er noe gammelmodig over Bordeaux, og kanskje er det dette klassiske, udødelige som sender prisene i taket for toppvinene.

Et par ting må vi klargjøre først som sist:

  • Vin fra Bordeaux er ikke alltid god.

  • God vin fra Bordeaux er ikke alltid dyr.

Bordeaux er ikke bare rødvin fra støvete kjellere. Her lages det også drikkeklar rødvin, frisk og anvendelig hvitvin, legendarisk søt vin og fruktig musserende vin. Det kan være skummelt å bevege seg bort i Bordeaux-hylla, men kanskje er det lettere etter denne lille innføringen? Først må vi nok fram med atlaset.

Klima og geografi

Det store skillet i Bordeaux består av elvemunningen Gironde og elvene Garonne og Dordogne. På vestsiden er det mye grus i jorda, og druen cabernet sauvignon dominerer rødvinene. Merlot og cabernet franc brukes som blandingsdruer her.

På østsiden er det mer leire i jorda, og det er druen merlot som dominerer rødvinene. Ofte opptrer den alene her i øst.

Bordeaux ligger ut mot kysten, vest i Frankrike. Klimaet er maritimt, og området ligger ved nordgrensen for hvor cabernet sauvignon kan bli moden. Den grusholdige jorda holder på varmen og bidrar til at modningen ofte går bra.

Rødvin

På vestsiden smaker blandingsvinene av cabernet sauvignon, merlot og cabernet franc generelt sett av solbær og andre mørke bær, men også noe "jordlig" i retning av treverk, blyantspiss eller lær. Lagring på fat gir krydderaromaer og vaniljepreg. Dette er faste, rike rødviner.

Médoc er det mest prestisjetunge området, og nesten alle vinslottene fra den berømte klassifiseringen i 1855 ligger her ved Gironde-munningen. Underområder som Margaux, Paulliac og Saint-Estephe er blant de mest kjente.

Graves og Pessac-Léognan er andre prestisjeområder som ligger noe lenger inne i landet, ved Garonne-elva.

På østsiden gir merlotdruen vin som er mer rund og bløt i stilen, med smak av sødmefulle røde og mørke bær, plommer, lær og krydder.

Pomerol og Saint-Emilion er de mest betydningsfulle områdene i øst. Disse ligger nord for Dordogne-elva.

Hvitvin

Mellom de to elvene ligger området Entre-Deux-Mers. Det dyrkes en del blå druer her også, men området er mest kjent for sin hvitvin.

Mer prestisjetungt er Pessac-Léognan, hvor mineralsk og sitruspreget hvitvin ligger lenge på fat og gjerne er på sitt beste etter mange års modning.

Druene som brukes, er særlig sauvignon blanc og sémillon, som bidrar med henholdsvis aromatiske frukttoner av eple, pære og stikkelsbær – og ekstra fylde og kropp til vinen.

Hvit bordeaux er friske, syrlige og fruktige viner som passer godt til sjømat.

Dessertvin

Søt vin fra området Sauternes er en av verdens klassiske dessertviner. Sémillon-druene angripes av edelråte – soppen botrytis – og gir konsentrerte, rike viner med aromaer av honning, gule frukter og krydder. De beste og dyreste utgavene tåler lagring i over 100 år.

Musserende

Som i de fleste franske vinområder lages det boblende vin også her. Sémillon er hoveddruen, og crémant de Bordeaux er gjerne friske, fruktige viner med smak av eple, sitrus og grønne urter.

CC BY-NC-SASkrevet av AS Vinmonopolet .
Sist faglig oppdatert 10.05.2021

Læringsressurser

Vinområder i Frankrike