Fagstoff

Mål og vekt

Publisert: 26.06.2012
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Mål og vekt

 

bilde av en vektSkålvekt kontrollmåling av en literKontrollmåling bilde av sukker i litermålSukker i litermål bilde av juice i litermålJuice i litermål 

Begreper

ingredienser
liter
desiliter
kvart
tre kvart
kilogram
1000 gram
resept

 

Filmen handler om sentrale måleenheter som liter, kilogram og kvart. Dette er måleenheter som brukes mye i arbeid med mat, og som er viktige for å få til et godt og riktig resultat. Måleenhetene blir forklart og visualisert på en tydelig måte, og vi får høre om forskjellen på oppskrift og resept.

Spørsmål

  1. Hvorfor er det viktig å være nøyaktig med mål og vekt når du jobber med mat?
  2. Forklar hva som menes med ingrediens.
  3. Hvor mange dl er det i en liter?
  4. Hvor mange desiliter får du når du deler en liter på fire?
  5. Hvor mange ml er 6 dl?
  6. Hvor mange gram er det i en kilo?
  7. Hvor mange cl er det i en liter?
  8. Regn om denne oppskriften til liter og gram:                          Søt gjærdeig:
    0,5 kg hvetemel
    0,120 kg sukker
    6 dl melk
    0,140 kg margarin
    0,050 kg gjær
    (2 ts kardemomme)
  9. I et kjøttmåltid regner vi 180 gram rått kjøtt per person. Du har en stek på 3,5 kilo. Hvor mange personer er den til? 1
  10. Når du veier, må du ta bort tara, hva er det? Søk på Internett for å finne svaret.
  11. Hva er forskjellen på en oppskrift og en resept?

Praktisk oppgave

Bruk aktuelle læremidler og finn framgangsmåten for elting av gjærdeig. Bruk oppskriften på søt gjærdeig (som står over). Elt deigen i 3 minutter, og beskriv konsistensen. Tilsett 500 gram hvetemel, og elt 5 minutter til, beskriv konsistensen. Hva har skjedd?