Fagstoff

Personlig hygiene

Publisert: 23.05.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Personlig hygiene

Begreper

personlig hygiene mikroorganismer

trygg mat

smitte

riktig håndvask desinfeksjon

ren sone

uren sone
Servitør. Foto.God personlig hygiene er viktig bilde av hånd med bakterierHånd med bakterier    

 

Filmen handler om personlig hygiene ved arbeid på kjøkken og i bedrifter som arbeider med matvareproduksjon. Det er med eksempel på smittekilder, riktig håndvask, riktig bekledning og inndeling av ren og uren sone på arbeidsplassen.

Spørsmål

  1. Forklar hva som menes med trygg mat.
  2. Tegn opp den produksjonslinja du jobber på, og beskriv hva som er rene og urene soner.
  3. Hvilke bestemmelser regulerer den rene sonen? Hvilke krav stilles til din personlige hygiene?
  4. På hvilken måte er det størst fare for at du kan bringe smittestoffer inn i produksjonslokalene?
  5. Hva er bakterier? Gi eksempler på noen bakterier du ikke bør finne på et kjøkken.
  6. Hva er mugg?

Praktiske oppgaver

  1. Hva er mikroorganismer? Pakk tre laksebiter på tre forskjellige måter – en vakuumpakket – en i plastfilm – en i papir. Oppbevar dem i samme kjøleskap. Hvilken av dem utvikler synlige mikroorganismer først? Forklar hvorfor.
  2. Ta avtrykk av for eksempel kjøkkenredskaper, arbeidsbenk, nøkler, mynter, rene og urene fingre i hver sin petriskål med agar. Skriv hva slags avtrykk som er tatt på hver petriskål. Sett petriskålene i et varmeskap i noen døgn, og se hva som skjer. Forklar hvorfor noen skåler har oppblomstring av mikroorganismer, mens andre ikke har det.

   Matsmitte og hygiene 

Relatert innhold

Faglig