Fagstoff

Riktig oppbevaring av mat

Publisert: 23.05.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Riktig oppbevaring av mat

lagring av ostLagring av ost
Begreper:
kjølerom

lett bedervelig

varerullering

fryserom

holdbarhet

tørrvarelager

siste forbruksdag

best før
Åpent kjøleskap. Foto. Kjølelagring bilde av hermetikk og tørrvarerHermetikk og tørrvarerbilde av kjøttprodukterEmballerte kjøttprodukter
Fotograf: Frode Hansen
 

 

Filmen handler om oppbevaring av lett bedervelig mat på forskjellige lagre som kjølerom, fryserom og tørrvarelager. I tillegg blir merking av matvarer og begreper som ”siste forbruksdag” og ”best før” gjennomgått.

Spørsmål

  1. Hvordan kan oppbevaring av mat påvirke kvaliteten?
  2. Hvor mange grader skal det være på et kjølerom, og hvorfor?
  3. Hva menes med lett bedervelige matvarer, og hvordan skal de oppbevares?
  4. Forklar hva som menes med varerullering.
  5. Forklar hvordan du kan oppbevare ytrefilet av okse over lengre tid.
  6. Hvorfor har butikker og større bedrifter ofte flere kjølerom og fryserom?
  7. Hva er det som kjennetegner et tørrvarelager?
  8. Tabellen viser en oversikt over ulike matvarer. Sett kryss for riktig oppbevaring av matvarene. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre.

    Kjølerom

    Fryserom

    Tørrvarelager

    Olivenolje

     

       

    Fiskekaker

     

       

    Ytrefilet av okse

     

       

    Ris

     

       

    Poteter

     

       

    Reker i lake

     

       

    Skallreker

     

       

    Mel

     

       

    Sukker

     

       

    Havregryn

     

       

    Tomater

     

       

    Slangeagurk

     

       

    Hel makrell

     

       
    Makrell i tomat      
  9. Noen av varene i tabellen kan oppbevares på to forskjellige lagre, beskriv hvorfor.
  10. Når du selv pakker varer for oppbevaring, er det viktig at du merker varen tydelig. Hvordan bør du merke varen?
  11. Forklar hva merkingen av følgende varer bør inneholde: kjøttdeig, ris, pasta, fiskefilet.
  12. Hva er forskjellen på siste forbruksdag og best før?

Praktisk oppgave

Ta to gulrøtter og to agurker. Legg en gulrot og en agurk på kjølerom og en agurk og en gulrot i romtemperatur i en uke. Beskriv kvaliteten på varene etter en uke.

 

Merkeoppgave - merking av mat

Merkedetektiver  

Relatert innhold