Fagstoff

Å beskrive mat

Publisert: 21.05.2012, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Å beskrive mat

Filmen handler om hvordan vi beskriver mat gjennom smak, konsistens og presentasjon. Det blir gitt eksempler på hvordan du kan teste smak og konsistens, hvordan en middag bør presenteres på tallerkenen, og hvordan matvarer blir presentert i butikken.

lime og limesaftSurt: Lime og nypresset limesaft 
Begreper:

Smaksløker

surt

søtt

salt

bittert

umami

balanse

farin

konsistens

presentasjon

emballasje

 

Spørsmål

Alle som har et yrke hvor de lager mat, er interessert i råvarer av beste kvalitet.

  1. Beskriv de sansene du kan bruke for å bedømme kvaliteten på råvarene. 
  2. Hva menes med konsistens? Gi eksempler på hvordan konsistens er viktig for å vurdere kvaliteten på en råvare eller et produkt.
  3. Hva vil du legge vekt på når du presenterer en middagsrett på en tallerken?
  4. Smaken varierer fra person til person. Voksne liker gjerne annen mat enn barn. Folk fra forskjellige deler av verden liker ulike råvarer og matretter. Hva tror du er med på å styre smaken vår?

Praktiske oppgaver

  1. Gå på kjøkkenet, og velg deg ut en råvare som er pakket inn i emballasje. Beskriv hva slags opplysninger emballasjen har om råvaren.
  2. Bak skolebrød i ulike størrelser. Hvilke får du solgt først? Hvilken betydning har utseende?
  3. Bland råvarer som smaker surt, salt, søtt og bittert til du syns det er en behagelig smak. Skriv ned navnet og mengden på råvarene du har brukt.