Oppgave

Øvingsoppgaver - Næringsstoffer

Publisert: 03.08.2009, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Disse oppgavene om næringsstoffer krever at du bearbeider stoffet mens du svarer.

Frukt og grønnsaker. Foto.Mat med karbohydrater
Opphavsmann: Agricultural Research Service
  

 


 

 

Karbohydrater

  1. Skriv en reaksjonslikning som viser hvordan sukrose kan dannes.
  2. Studer bildet av polysakkaridene. Forklar hva som er forskjellene mellom dem.
  3. Kan du forklare hvorfor man tidligere kalte glykogen for dyrestivelse?
  4. Hvorfor bør vi spise mat rik på cellulosefibre når vi ikke kan fordøye dem?

Fett

  1. Tegn et fettmolekyl. Hva er det som avgjør om fettmolekylet er mettet eller umettet?
  2. Hvorfor må kosten inneholde fett?

Proteiner

  1. Hvilket grunnstoff finnes i proteiner, men ikke i karbohydrater eller fett?
  2. Kan du tenke deg hvorfor det er vanlig å forvelle grønnsakene før man fryser dem? (Forvelle er å gi matvarer et raskt oppkok).
  3. Studer figuren av peptidbindingen. Tegn to aminosyrer som reagerer og danner en peptidbinding.

Alle næringstoffene

  1. Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle de næringsstoffene som kroppen trenger.
  2. Sett opp en dagsmeny fra og med frokost til og med kveldsmat som inneholder alle de mineralene som kroppen trenger.
  3. Sett opp en dagsmeny som er typisk for hva du pleier å spise.
    Finn ut om kostholdet ditt dekker behovet for næringsstoffer,
    vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Relatert innhold