Fagstoff

Nøtter og mandler

Matvaregruppe: nøtter og mandler

Det finnes en rekke ulike typer nøtter, og mandler finnes i to typer: søte og bitre. De siste årene har forbruket av mandler og nøtter økt.

 

bilde av valnøtterValnøtter
Fotograf: Espen Sjølingstad Hoen
bilde av paranøtterParanøtter
Fotograf: Nina Bugge Øyen
bilde av macadamianøtterMacadamianøtter
Fotograf: Tone Georgsen
 

 

Fra denne matvaregruppa får du

  • energi
  • umettet fett
  • kostfiber
  • vitamin E, jern, sink, kalsium og magnesium

Ulike typer nøtter kan ha noe ulikt innhold av næringsstoffer. Les mer om dette på frukt.no.

Spiser du mye nøtter og mandler, bør du være oppmerksom på at de har høyt energiinnhold.

Utfordringer til deg


  1. Les om nøtter og mandler hos Helsedirektoratet. Ta notater fra det du leser.
  2. Lag en plakat som viser næringsinnholdet i ulike typer nøtter. Du kan bruke nettsiden til frukt.no når du skal arbeide med dette.
  3. Hva tror du kan være årsaken til at vi spiser mer mandler og nøtter nå enn for 15 år siden?
  4. Finn ut hvorfor vi helst bør spise nøtter som ikke er saltet eller sukret.
  5. Mandler og nøtter inneholder en god del fett. Hva er grunnen til at de likevel kan gå inn som en del av kostholdet?
Oppgaver

Praktisk stoff

Relatert innhold