Begrep

Brosme

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Sesong

Hele året

 

Størrelse

Opptil 110 cm og 15 kg

 

Utbredelse

Brosma lever i det nordlige Atlanterhavet.

 

Med andre ord

Latin: Brosme brosme

Engelsk: Tusk, cusk

Fransk: Brosme

Tysk: Lumb

Brosme. Foto.  Brosma er en saltvannsfisk. Kroppsformen minner om en liten lange, men den er mer lubben og har dessuten bare én sammenhengende ryggfinne. I Norge er brosme vanlig i dypere fjorder på Vestlandet og langs kontinentalskråningen (eggakanten). Den forekommer på 50–1000 meters dybde, men er vanligst mellom 200–500 meter. Brosma søker seg til harde og dype områder, og den holder seg gjerne på samme sted gjennom hele livet.

Brosmefilet. Foto. Brosme har fint, hvitt kjøtt. 

Brosmefilet med hollandaisesaus og ertepurre. Foto.Brosmefilet med hollandaisesaus og ertepuré.  

Brosma gyter mellom april og juni i et område mellom Skottland, Færøyene og Island. Både egg og yngel flyter omkring like under overflata. Yngelen livnærer seg av plankton, mens voksne brosmer lever av bunnfisk og krepsdyr.

Fangst og fangstredskaper

Det norske fisket foregår hele året, i nord hovedsakelig langs eggakanten til cirka 72° nord. Det tas også litt brosme som bifangst i trål. Fisket i sør utøves hovedsakelig av banklineflåten fra Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.

Anvendelse

Brosme selges som ferske eller frosne fileter eller lettsaltede fileter. Brosma har et fast fiskekjøtt med en smak som kan minne om hummer, og den kan lett tilberedes i små stykker på woken. Kjøttet er saftig og fint, og i tillegg til stekte retter er den velegnet i ovnsbakte retter. Lettsaltet filet kan kokes eller benyttes som ingrediens i mange ulike retter.

Næringsinnhold

Brosme er en mager fisk og en god proteinkilde. Den inneholder også mye vitamin B12.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.