Begrep

Uer

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Sesong

Hele året

 

Utbredelse

Nord-Atlanteren

 

Størrelse

Opptil 100 cm og 15 kg

 

Med andre ord

Latin: Sebastes spp.

Engelsk: Redfish

Fransk: Sébaste, Chèvre

Tysk: Rotbarsch, Goldbarsch

Uer. Foto.  Det finnes tre arter av uer i norske farvann. De som fiskes for salg, er vanlig uer og snabeluer, mens lusueren er for liten. Ueren lever langs kontinentalskråningen på 100–500 meters dybde, men den er også fanget på 900 meter. Den livnærer seg hovedsakelig av krepsdyr og fisk.

Uer sett forfra. Foto.Ueren lever på dypt vann. Når den tas opp til overflata, sprenges øynene på grunn av trykkforandringen.   Tallerken med uer, poteter og grønnsaker. Foto.Lettsalta uer er tradisjonsmat. Her er den servert med eggesmør, kokte mandelpoteter og kokte rotgrønnsaker.    

Kjønnsmoden vanlig uer har sitt næringsområde i Barentshavet, hvor paringen foregår i august–oktober. Eggene befruktes derimot først i februar–mars. Den legger ikke egg som de fleste andre fisker, men føder i stedet levende avkom. De fødes på dypt vann, og er da 5–7 mm lange.

Bestand

Bestanden regnes som sårbar, derfor er fisket strengt regulert.

Fangst og fangstredskaper

De største uerfangstene tas med garn, trål og snurrevad i Nord-Norge. Bifangst av uer tas hele året over store deler av norsk økonomisk sone og i Svalbard-sona.

Anvendelse

Uer selges som ferske fileter, saltet hel fisk eller fileter. Ferske fileter kan stekes og grilles. Uer er også en utmerket fisk til wokretter, og den takler både chili, hvitløk og soyasaus. Salt uer passer derimot best til koking med tradisjonelt tilbehør som rotgrønnsaker og poteter.

Næringsinnhold

Uer er en feit fisk, og fettinnholdet er vanligvis cirka 1 gram omega-3-fettsyrer per 100 gram filet. Uer er i tillegg en god proteinkilde.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.