Begrep

Reker

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Sesong

Hele året

 

Utbredelse

I hele det nordlige Atlanterhavet

 

Størrelse

10–12 cm

 

Med andre ord  

Latin: Pandalus borealis

Engelsk: Deepwater prawn

Fransk: Crevette nordique

Tysk: Tiefseegarnele

Reke. Foto.

Reker finnes både i fjordene, på bankene og i nordområdene. Den røde dypvannsreka er den vanligste. Den livnærer seg av mindre krepsdyr og mark. Dypvannsreka liker seg best i kaldt vann og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt i sør, noe som oftest har sammenheng med at temperaturen er blitt for høy.

bilde av ferske rekerFerske reker kan spises som de er. Dette er sommermat. Rekesmørbrød. Foto.Rekesmørbrød med sitron og majones er en klassiker. 

Reker begynner sitt liv som hann, og når den er 2–4 år, skifter den kjønn til hunn. Den parer seg om høsten, og hunnreka bærer rogna under bakkroppen gjennom vinteren. På våren oppsøker rekene grunnere vann der larvene klekkes. Man regner med at en reke kan bli 6 år gammel.

Fangst og fangstredskaper

Reketråling foregår i Skagerrak, langs kysten og i fjordene med mindre fartøy, mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og Grønland mest drives av store trålere. Rekene bearbeides i forskjellig grad og leveres både fersk og frossen til landindustrien og til direkte eksport. I Skagerrak og til dels i Nordsjøen blir det trålet etter reker med mindre reketrålere.

Man frykter overbeskatning av reker, og det innføres strengere regulering av fisket.

Anvendelse

Reker selges kokt med skall, ferske eller frosne, pillede frosne, lettkonservert i lake eller marinert. Reker brukes naturell eller i ulike kalde og varme retter. Vær forsiktig med å varme opp kokte reker – det må i tilfelle skje raskt.

Næringsinnhold

Reker er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminene A, E og D. Reker inneholder svært lite fett.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.

Reker
Opphavsmann: Terje Røssland
Leverandør: Høgskolen i Bergen