Begrep

Taskekrabbe

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Sesong

Høst og vinter

 

Utbredelse

Hele norskekysten opp til Troms

 

Størrelse

4–6 kg og maksimal skjoldbredde på 30 cm

 

Med andre ord

Latin: Cancer pagurus

Engelsk: Brown crab

Fransk: Tourteau

Tysk: Taschenkrebs, Kurzschwanz-Krebs

Taskekrabbe. Foto.  

Taskekrabben er den vanligste krabben i Norge. Den holder til på havets bunn, fra grunne strandområder og ned til 300–400 meters dybde. I Norge finnes den vanligvis på dyp ned til 50 meter og i områder med mye stein.

bilde av Kokt krabbe naturell. Anrettet med loff, smør, majones og sitron.Kokt og renset krabbe kan spises som den er.  Krabbekaker i pitabrød. Foto.Krabbekjøttet kan brukes i mange retter. Det er godt i salater, og krabbekaker – som her er servert i pitabrød – smaker fortreffelig.  

Krabben livnærer seg av død fisk, musling og mark. For å knuse harde skall er krabben utrustet med en form for tenner i magesekken. Vi vet ikke hvor gammel en krabbe kan bli. Hunnen har bredere haleklaff enn hannen, mens hannen har flatere ryggskjold og større klør.

Krabben gyter om høsten etter at den er blitt kjønnsmoden, vanligvis fra femårsalderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen gjennom vinteren inntil de klekkes på sommeren. Krabbelarvene driver omkring i havet de første 4–6 ukene før de slår seg ned på bunnen.

Fangst og fangstredskaper

Det er fangst på krabbe hovedsakelig på høsten ettersom kvaliteten da er best. Fangsten foregår med teiner eller garn. Krabbe forekommer også som bifangst.

Anvendelse

Krabbe selges levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisk. Kokt krabbe brukes naturell, men den kan også tilberedes i egne retter eller som tilbehør til andre sjømatretter. Prøv en rømmedressing med urter og chili som variant til majonesen når du skal servere krabbe naturell.

Næringsinnhold

Krabbe er en god kilde til vitamin B12, selen og sink.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.

Krabbe
Opphavsmann: Terje Røssland
Leverandør: Høgskolen i Bergen
 
Relatert innhold