Begrep

Kongekrabbe

Publisert: 30.08.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Sesong

Oktober–desember

 

Størrelse

Opptil 8 kg og skjoldlengde på 23 cm i norske farvann.

 

Utbredelse

Opprinnelig i nordlige Stillehavet, men er satt ut ved Murmansk og  sprer seg langs norskekysten.

 

Med andre ord

Latin: Paralitodes camtschaticus

Engelsk: Red king crab

Fransk: Crabe royal

Tysk: Kamschatka-Krabbe

Kongekrabbe. Foto.  Kongekrabben er en kaldtvannsart som i dag finnes både langs kystområdene og til havs i det sørlige Barentshavet, på dyp fra 5 til 400 meter avhengig av årstiden. Kongekrabben spiser bunndyr og planter av mange slag, og børstemark og andre små muslinger er favorittmaten.

Det var russiske forskere som i 1960-åra introduserte kongekrabben til Barentshavet fra Okhotskhavet på den russiske Stillehavskysten. Hensikten var å øke verdigrunnlaget for befolkningen i Murmansk. Siden har krabben spredd seg østover og vestover i det sørlige Barentshavet og er trolig kommet for å bli. Kongekrabbe er en fellesressurs som Norge forvalter sammen med Russland.

Fisker holder en kongekrabbe. Foto.Kongekrabben er ingen smågutt. Her er mye god mat! Klør av kongekrabbe. Foto.Vi kan klippe kongekrabbeklør med saks for å få ut muskelen.  

Bestand

Kongekrabben er en verdifull ressurs, men søkelyset rettes også mot det faktum at krabben er en introdusert art. Fra norsk side ønsker man å forhindre at den sprer seg til nye områder. Hovedmålet for forvaltningen av krabben er derfor å holde bestanden på et lavmål vest for 26° Ø (Nordkapp).

Fangst og fangstredskaper

Den norske fangsten av kongekrabbe kom i gang så seint som i 1994 – først som et forskningsfiske, men fra og med 2002 på kommersiell basis. Fangsten foregår ved hjelp av spesielle krabbeteiner.

Anvendelse

Kongekrabbe selges vanligvis kokt, men også fryst rå. Ferdig kokte kongekrabbeklør regnes av mange som en delikatesse og kan brukes som tilbehør i varme retter eller som egne kalde retter. Den kan serveres naturell på lignende måte som andre kokte krepsdyr. Rå klør av kongekrabbe kan kokes eller gratineres og tilberedes i ulike retter på lignende måte som hummer eller kreps.

Næringsinnhold

Kjøtt av kongekrabbe er en god proteinkilde og inneholder lite fett.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold. Se også sjømatdata.

Kongekrabbe
Opphavsmann: Terje Røssland
Leverandør: Høgskolen i Bergen