Fagstoff

Feilsøking på nettverk og maskin

Publisert: 06.09.2011
 • Innbygg
 • Enkel visning
 • Lytt til tekst
 • Skriv ut
Kontorarbeider frustrert over datamaskin

Det å feilsøke nettverk krever noe erfaring og en del grunnleggende kunnskap om hvordan datakommunikasjon fungerer. En god grunnregel er at vi tar for oss feilsøking i flere steg, slik at det er lettere å eliminere feilkilder.

Det er en femfingerregel vi enkelt kan benytte for å identifisere og eliminere elementer. Før vi går i gang med feilsøking, må vi kartlegge hva problemet er. Når vi vet hva problemet er, kan vi enkelt se hvor i femfingerregelen vi skal starte feilsøkingen.

Femfingerregelen

 1. Strøm og medieoverføring: Sjekk at alle enheter og komponenter har strøm. Sjekk at alle strømkabler er koblet til, og sjekk at nettverkskabler fungerer. Nettverkskabler kan vi teste ved hjelp av en nettverkstester som gir raskt svar på om det er brudd på kabelen.
 2. Sjekk nettverkskort. Sjekk om det er lys på nettverkskontakten. Dette kan du se på både nettverkskortet og på switchen/routeren. Du bør også sjekke veggkontakter om det finnes kabelgater som nettverkskabler ligger i.
 3. Sjekk IP-adresser og nettverksinnstillinger. Her er "ipconfig" og "ping" gode hjelpemidler. Vi kan kontrollere om vi har kontakt med andre enheter i nettverket og eventuelt Internett.
  Sjekk innstillinger på routeren og andre enheter som kan ha påvirkning på nettverket.
 4. Kontroller komponenter og hardware i maskinen, sjekk at alle komponenter står montert i slik de skal. Se til at det ikke er løse deler og komponenter som kan forårsake feil.
 5. Sjekk applikasjoner og programvare. Sjekk drivere og at programvare er oppdatert. Kontroller at applikasjoner og programvare har lisenser, og at de starter slik det er ment til å fungere.

Ipconfig

"Ipconfig" er et verktøy som blir mye brukt for å fastsette statusen på nettverkstilkoblinger. "Ipconfig" kan si deg mye om nettverkskonfigurasjonen på maskinen. "Ipconfig" gir deg status over alle nettverkstilkoblinger på datamaskinen og kan gi informasjon om IP-adresse, "Gateway", DHCP, DNS med mer. "Ipconfig" kjøres i CMD/CIL-vinduet på maskinen. Skriv CMD i "Søk/kjør"-feltet, og CMD-vinduet vil komme opp.

Deretter skriver du ipconfig /all, og du får oversikt over alle nettverksenheter på maskinen.

  

Ping

Ping er en kommando som kan hjelpe deg å fastslå om du har kontakt med andre enheter. Dette kan være enheter lokalt på nettverket eller på Internett.

  

Over kan du se at man pinger router lokalt på nettverket, og at det er kontakt mellom disse.

  

Over kan du se at man pinger www.vg.no, og at man har kontakt med denne siden. Har su behov for å kjøre ping over lengre perioder, kan du bruker kommandoen -t. som for eksempel: ping. www. vg.no -t

ISP

Det hender også at ISP har problemer med internettleveransen. Da oppstår som regel problemet mellom DLSAM og din veggkontakt. Her kan vi ikke gjøre annet enn å feilmelde problemene til den respektive ISP.