Fagstoff

Hjemmegruppe

Publisert: 06.09.2011
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut
Gutt ved datamaskin

Vi kan på en enkel måte koble sammen Windows 7-maskiner og dele media over lokale hjemmenettverk. Hjemmegruppefunksjonen er en forenklet "peer-to-peer"-funksjon som er redesignet for å gjøre det enklere for brukere å koble sammen flere klienter på et nettverk

Selv om en hjemmegruppe fungerer som en standard "peer-to-peer" arbeidsgruppe, er det en del ting bak i kulissene som faktisk fungerer på samme måte som i et domene. For eksempel har maskinene i en hjemmegruppe en unik tilknytning til hverandre samt konsekvent én brukeridentitet for hele nettverket. Dette er faktisk laget så bra at vi kan benytte denne funksjonen i små bedriftsnettverk, på tross av navnet.

Hjemmegrupper

Som en forbedret versjon av en "peer-to-peer"-arbeidsgruppe, designet for det nye operativsystemet, er det kun datamaskiner som kjører Windows 7 som kan delta i en hjemmegruppe. Allikevel kan også XP- og Vista-operativsystemer delta i en standard arbeidsgruppe med felles nettverkskonfigurasjon med deling av mapper og tilgang til delte mapper akkurat som vanlig.

Du kan også bruke arbeidsgrupper og hjemmegrupper side om side. Eller for å si det mer spesifikt: Du kan ha flere Windows 7-systemer som deltar i hjemmegruppe, på samme fysiske nettverk som Windows XP og Vista-systemer som deltar i en arbeidsgruppe.

Du kan bli med i en hjemmegruppe i enhver utgave av Windows 7, men du kan kun opprette en hjemmegruppe dersom du har enten Home Premium-, Professional-, Ultimate- eller Enterprise-utgaven.

Det faktum at hjemmegruppefunksjonen også er tilgjengelig i Enterprise-utgaven av Windows 7, styrker ideen om at en hjemmegruppe er mer enn bare et hjemmenettverksleketøy.

Faktisk kan en Windows 7-hjemmegruppe eksistere og brukes side om side med et Windows-domene – med noen begrensninger. For det første: Om Windows 7 allerede er tilkoblet et domene, kan man kun bli med i en hjemmegruppe, ikke lage en. For det andre: Mens du kan få tilgang til filer og ressurser på andre hjemmegruppedatamaskiner, kan du ikke dele dine egne filer og ressurser med hjemmegruppen.

   En annen viktig ting er at IPv6 må være aktivert på nettverkskortet for å kunne bli med i en hjemmegruppe. Har du deaktivert dette, må det aktiveres igjen før du kobler til hjemmegruppen.