Oppgave: Arbeidsoppdrag

Mattradisjoner

Publisert: 04.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Her i Norge har vi mange mattradisjoner, og felles for disse er at de ofte går i arv fra mor til datter og så videre til neste generasjoner.

Mange av disse oppskriftene er skrevet ned og finnes i kokebøker.

Fyrstekake. Foto.  

Bilde av en tallerken med kjøttkaker.Husmannskost: kjøttkaker med brun saus, tyttebærsyltetøy og poteter. 

 

 

 

Bilde av rømmegrøtRømmegrøt med spekemat og flatbrød 

 

 

Bilde av en bløtkakeHøy bløtkake med jordbærkrem 

 

 

 

Bilde av en kransekakeKransekake

 

 

Informasjon om oppgaven

Oppgaven vil gi deg mer kunnskap om ulike tradisjonsretter i Norge, og lære deg å sette sammen og lage menyer og kaker. 

 

Oppgave 1

  1. Hva er en mattradisjon?
  2. List opp ulike anledninger der vi serverer tradisjonsretter. Sett opp retter til de ulike anledningene. Ta med så mange du finner innen forretter, hovedretter, desserter, bakverk og kaker.
  3. Undersøk hva som blir ansett som tradisjonsretter i ditt nærområde.
  4. Undersøk hvilke tradisjonsretter vi har på Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og i Nord-Norge. Hva er likt, og hva er ulikt?  

Oppgave 2

  1. Sett sammen en tradisjonell toretters hverdagsmeny og en treretters festmeny fra ditt nærområde eller en del av Norge.
    Begrunn valgene dine.
  2. Finn fram oppskrifter, og tilpass dem til 4 personer.
  3. Lag matrettene.
  4. Vurder menyens

  • næringssammensetning
  • utseende
  • smak

Er dette retter som fortsatt vil eksistere om 10 år?
Hvorfor? Hvorfor ikke?

 

Oppgave 3

Bakverk og kaker har en solid tradisjonell bakgrunn her i Norge.

  1. Finn fram til to bakverk, ett til hverdag og ett til fest.
    Finn fram til to kaker, en til hverdag og en til fest.
    Forklar framgangsmåten for alle produktene.
  2. Hvilken betydning har disse kakene og bakverkene hatt gjennom historien?
  3. Velg ett av bakverkene og en kake som du skal lage.

Vurder:

  • utseende
  • smak 

Vil disse fremdeles eksistere om 10 år?
Hvorfor? Hvorfor ikke?