Begrep

Mais

Publisert: 22.07.2011, Oppdatert: 04.03.2017

Huskelappen

Sesong

Mais høstes når den er moden, konserveres, lagres og er å få kjøpt hele året.

 

Utbredelse

Mais dyrkes i liten målestokk i Norge. På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget.

 

Med andre ord:

Latin: Zea mays
Engelsk: Maize, corn
Tysk: Mais, Kukuruz
Fransk: Maïs

bilde av maiskolber  Mais slik vi kjenner den i dag, er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika. Den var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet.

Kvinne i maisåker. Tanzania. FotoMais er det viktigste kornslaget på verdensbasis. Det dyrkes i alle verdensdeler. Her er en maisåker i Tanzania.  Maiskorn og maismel. Foto.Maiskorn og maismel, polenta  Tortilla med kjøtt. Foto.Vi kan pakke inn mye godt i ei tortillalefse.   

Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Ytterst finner vi et svøp av grønne dekorative blader. Maiskolben høstes når kjernene er godt utvokste, gule i fargen, og innholdet er hvitt og flytende. Denne saften kan ligne på melk, og smaken er søt og mild.

Vi har i Norge noe produksjon av mais. Bare en liten del av dette går gjennom varehandelen. Mesteparten går til selvplukk. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse. Den bør derfor lagres så kort som mulig.

Kvalitetskrav

Maiskolber skal ha tettpakkede og fullt utviklede kjerner med frisk og jevn gul farge uten tegn til skader eller råte. Kjernene bør være myke slik at den melkelignende saften lekker ut når man presser en kjerne mellom fingrene. Er maisen dekket med et svøp av lyse grønne blader, er dette bare en fordel. Det beskytter kjernene, hindrer uttørking og bidrar til at maiskolben ser dekorativ ut.

Anvendelse

Maiskolben må renses for dekkblader før bruk, før den skylles i kaldt vann. Er maiskolben helt nyhøstet, kan den spises naturell. Vanligvis kokes maisen i ca. 10–12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Den er nydelig til grilling i folie, men husk å pensle med smør først. Hele maiskolber spises gjerne med egne maisgafler.

Av mais lages også maisolje og mel. Lefser, chips og popcorn lages også av mais.

Næringstabell

Mais har et høyt innhold av karbohydrater og er således en energirik grønnsak. Mais inneholder også noe mineraler og protein.

Se matvaretabellen for nærmere opplysninger om næringsinnhold.