Fagstoff

Islamsk mat

Publisert: 28.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Som fagarbeider kan du møte mennesker som skal ha halalmat og som faster. Da må du ha kunnskaper som gjør det mulig å tilrettelegge slik at de får dekket sine behov for riktig mat og eventuelt mulighet for faste.

 

Bilde av et utsalgsted for halal kjøtt 

Bilde av Halal pinnekjøtt i en matvarebutikkIfølge islam skal kjøtt som skal spises, være halalslaktet.

To glass med brus.Foto.Muslimer drikker ikke alkohol. Hvis man vet at en gjest er muslim, bør ikke servitøren tilby alkohol som drikke til maten.

  

Hvordan vi forholder oss til de forbud og påbud som religion gir, varierer fra person til person. Dette gjelder også regler for kosthold. Det vil derfor finnes store variasjoner i kostholdet til medlemmer av samme religion.

På supermarkedet har du kanskje sett mat, særlig kjøtt eller fugl, som er merket med halal. I vestlige land er ordet halal knyttet til mat, og det viser til en bestemt slaktemetode.

Halalkjøtt må oppfylle flere kriterier:

  • Dyret i seg selv må være tillatt i islam. Eksempel på dyr som er tillatt er okse, lam og kylling. Gris og rovdyr er ikke tillatt.
  • Dyret må vere slaktet på riktig måte. Kveling, pisking eller skyting av dyr er ikke akseptabelt. Dyret skal ifølge islam slippe å bli plaget unødvendig, og man skal få dyret slaktet enklest mulig. Bedøvelse av dyret før slakting er greit så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret. En religiøs leder, helst muslim, må være tilstede under slaktig og be for dyret, og det skal vendes mot Kabal i Mekka når det slaktes.

Det er bare tillatt å spise kjøtt som ikke er halalslaktet dersom man ellers risikerer å sulte i hjel.

Ramadan 

 

Bilde av forberedelser til id-fest etter fastemåneden Ramadan.Abid Raja med kone Nadia Ansar forbereder seg til festen id etter fastemåneden Ramadan.  

 

Bilde av en hel kylling klar til steking. FotoAll kylling som blir slaktet på Ytterøykylling i Nord-Trøndelag blir Halal-slaktet, og kan dermed spises av alle religioner som spiser kjøtt.    

 

Ramadan

Rettroende muslimer praktiserer faste den niende måneden i den islamske kalenderen. Fasten beskrives som en avtale med gud, og den er uttrykk for en indre renselse og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet. I lydfilen kan du høre om hvordan ramadan avsluttes.

Fasten avsluttes med en stor id-fest. Da pynter man seg, gir hverandre gaver og spiser et festmåltid. Mange muslimer har fastedager ut over ramadan.

Avholdenhet

Man skal avstå fra handlinger som bryter fasten, det vil si å spise, drikke, ha seksuelt samvær, røyke eller havne i krangler. Man skal også være bevisst på sitt språk. Man skal unngå lege- og tannlegebesøk under ramadan slik at man ikke bryter fasten. Etter solnedgang gjelder ikke fastebestemmelsene. Det anbefales å spise og drikke før daggry og å bryte fasten ved solnedgang med dadler og vann før man spiser et kveldsmåltid. De fleste muslimske samfunn har også utviklet spesielle mattradisjoner knyttet til fasten

Fritak fra faste

Gamle og kronisk syke slipper å faste hvis dette er til skade for dem. Unge mennesker er også fritatt fram til de kommer i puberteten, men de kan faste hvis de klarer og ønsker det. Gravide kan ta igjen fasten etter at barnet er født. Ammende mødre er også fritatt, og det samme er reisende og menn i krig. Hvis de ønsker det, kan syke velge å holde en fattig person med mat istedenfor å ta igjen fasten senere. Den som ufrivillig må bryte fasten under ramadan, gjør opp for de dagene senere ved å faste tilsvarende. Dette må imidlertid skje innen neste ramadan.

Relatert innhold

Faglig

Kjernestoff

Generelt