Fagstoff

Mat og kultur

Publisert: 28.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

I restaurant- og matbransjen vil du komme borti ulike matskikker. Som profesjonell yrkesutøver må du ta hensyn til ønsker og behov som gjester og kunder har.

 

 

Norsk julemiddag blir servert til en ung jente. Foto  

 

Tre griser. Foto.I mange kulturer, som blant annet islam, er svinekjøtt ikke tillatt å spise.   

Bilde av et smalahove. Foto.Smalahove var hverdagsmat fra gammelt av, i dag er det festmat i enkelte deler av landet vårt.  

 

 

Rakfisk anrettet på tallerken med løk, egg, poteter, smør, lefse, flatbrød, rømme, purre, øl og akevitt. FotoRakfisk er en annen tradisjonsrett i Norge, og rakfisk har en ganske spesiell lukt og smak som man ofte må venne seg til.   

 

I et flerkulturelt samfunn som Norge vil du møte gjester og kunder som har matskikker som skiller seg mye fra dine egne. Matskikker er et resultat av kultur og tradisjoner, og av hvilke råvarer man har hatt tilgang på der man har vokst opp.

Religion og mat

Ulike religioner har også regler for hva som er lov å spise og til dels også hvordan maten skal tilberedes. Når kostholdet er forankret i religion, er det viktig for en som er troende å følge de retningslinjer som gjelder. Vi skal se på noen eksempler fra islam, jødedommen og hinduismen. Det er viktig å være klar over at mennesker innen samme religion vil praktisere reglene forskjellig. Noen følger reglene meget strengt, mens andre ikke gjør det.

Ulike matkulturer i Norge

I Norge finner vi mennesker med bakgrunn fra over 200 ulike land. Dette betyr at det finnes en rekke ulike matskikker som ikke er religiøst forankret, men knyttet til den oppveksten forskjellige folk har hatt.

Å beskrive norsk matkultur kan være vanskelig, men vi kan si at den består av fire hovedgrupper:

  1. norsk tradisjonsmat
    - mat vi har spist i Norge i generasjoner
    - mat som har sitt opphav i Norge
  2. samisk tradisjonsmat
  3. mat fra andre land
  4. norsk kosthold slik det er i dag, som gjerne består av noe fra alle de tre gruppene over.

Mat er en viktig del av vår identitet. Derfor beholder vi gjerne matskikker så lenge det lar seg gjøre. De fleste mennesker har også stor glede av å dele et godt måltid med venner. Når mennesker flytter til et nytt sted eller får gjester fra andre deler av verden, serverer de gjerne det beste deres egen mattradisjon kan by på. For den fremmede oppleves det uvant.

At mennesker har ulike mattradisjoner, er vansligvis problemfritt i Norge. Vi har et samfunn der tilgangen på ulike matvarer er stor, og der varer man ønsker seg, lett kan bestilles. Av og til kan vi oppleve at andre menneskers mattradisjoner er merkelige, men da skal vi huske at våre mattradisjoner også oppleves som merkelige for folk fra andre kulturer.

Yrkesutøver

Når du skal ha ansvar for kostholdet til andre mennesker, må du vise respekt for vaner og tradisjoner som er forskjellige fra dine egne. Den beste kilden til informasjon er å prate med han eller hun det gjelder, eller foreldre og pårørende. Du får også kjøpt gode kokebøker fra spennende matkulturer i andre land, og det finnes mye stoff på internett.

Oppgaver
Relatert innhold

Generelt