Fagstoff

Kosthold og livsstil

Publisert: 28.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Som fagarbeider må du kunne sette sammen et kosthold som fremmer god helse. I tillegg må du kunne skape trivsel og gode rammer rundt måltidet.

Bilde av fornøyde gjester som inntar et måltid på restaurant. Foto

Fire halve brødskiver ligger på et matpapir sammen med en liter melk. FotoHvilke anbefalinger gir helsestyresmaktene gjennom kostholdsrådene?

 

Et oppdekket langbord med lilla bord og høye blomsteroppsatser. Foto.Hva gjør en servitør for at gjestene skal være fornøyde?

 

Ansatte på bakeri. Foto.Hva kan de ansatte på et bakeri gjøre for å tilfredsstille kundene?  

Mat er kroppens drivstoff. Det gjelder imidlertid å spise riktig, det vil si mat som inneholder næringsstoffer som kroppen trenger. Riktig kosthold handler også om hvor ofte og hvor mye vi spiser og drikker. Dessuten er mat mer enn næring – det er kultur, og det er trivsel. Rammen rundt måltidet er viktig.

Nasjonens skjebne avhenger av måten de ernærer seg på.

Jean Anthelme Brillat-Savarin / ordtak.no
         

Mandfolk er forfærdelig hyggelige naar de faar god mat. Jeg faar nok for alvor slaa mig på kokkeriet.

Hulda Garborg / ordtak.no

 

Tilfredsstille kunder – service og ernæring

Som yrkesutøver i restaurant- og matfagbransjen vil du komme til å jobbe med kosthold i mange sammenhenger. Du må derfor ha kunnskap om matens sammensetning og om kroppens behov for næringsstoffer. For å hjelpe deg til å sette sammen et kosthold som er best mulig, har myndighetene kommet med anbefalinger som bygger på de kunnskaper vi i dag har om kosthold og helse. Du må også kunne tilberede og servere mat på en måte som tilfredsstiller kundene.

Tenk over

Kosthold og livsstil handler om ulike tema:

  • Kultur
  • Næringsstoffer og matvaregrupper
  • Måltidet er mer enn mat
  • Anbefalinger og betydning for helsen
  1. Lag et tankekart for hvert av temaene. Hva har du lært om disse temaene på ungdomsskolen?
    Ta fram tankekartene når du er ferdig med å jobbe med temaene. Hva har du lært?
  2. Hvilke kompetansemål i læreplanen sier at du skal lære noe om dette fagstoffet?
  3. Diskuter og lag en plan for hvordan du vil jobbe med disse temaene. Du kan lage en plan sammen med klassen eller en egen plan for deg selv.
  4. Diskuter hva sitatene over betyr.

Kostsirkel. Foto.Kostsirkelen er et godt hjelpemiddel i kostplanleggingen.  

Oppgaver

Dekkes delvis av

Relatert innhold

Faglig

Generelt