Fagstoff

Tallerkenmodellen

Publisert: 16.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Tallerkenen deles i tre like deler som fylles med

  • en tredel grønnsaker
  • en tredel poteter/ris/pasta/korn
  • en tredel fisk/kjøtt/egg/belgvekster

Tallerkenmodellen. Foto.  

Middag med laks, potet og grønnsaker. FotoVarm mat 

Disse tallerkenmodellene viser hvordan du kan forsyne deg etter modellen. Tallerkenstørrelsen har ingenting å si – her er det fordelingen som er viktig.

 

Tallerken med brød, skinke og salat. Foto.Kald mat 

Helsedirektoratet anbefaler "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltider. Modellen viser hvordan ulike matvarer kan fordeles på en tallerken.

Modellen gjelder for alle grupper av friske mennesker. Fordelingen av matvarene skal være som på modellen, uansett om man har behov for lite eller mye mat. Slik blir det lettere å spise sunt og variert til alle dagens hovedmåltider.

Som du ser av modellen, inneholder den et felt med karbohydratrike matvarer. Når du har lest om hvilke næringsstoffer maten består av, og hvordan vi deler matvarene inn i grupper ut fra næringsinnhold og ønsket plass i kosten, skal vi se nærmere på hvordan vi setter sammen sunne måltid. Du husker nok også fra kostlæra at det ikke er likegyldig hvilke karbohydrater vi spiser, så det gjelder å velge blant de sunne! Det samme gjelder for kjøtt og fisk.

Film om tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen – forsyn deg smart   

Relatert innhold

Faglig