Fagstoff

Kostsirkelen

Publisert: 16.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Velg matvarer og mengden av disse etter kostsirkelens størrelse på feltene. Da får du et sunt kosthold.

 

 

Kostsirkel. Foto.    

 

 

 

En kvinne holder en tallerken med grønnsaker. Foto.Vegetabilske matvarer bør utgjøre den største delen av kosten.   

 

Kostsirkelen er et hjelpemiddel i kostplanleggingen. Matvarene er inndelt i fem grupper i sirkelen, og størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

 

I kostsirkelen er matvarene
inndelt i fem grupper:

  1. korn, kornprodukter og tørkede belgfrukter
  2. grønnsaker, poteter, frukt og bær
  3. fisk, rødt og hvitt kjøtt, egg og innmat
  4. melk og melkeprodukter
  5. matfett

 Størrelsen på feltene viser hva vi bør spise mest av.

Ut fra kostsirkelen kan vi gi følgende kostholdsråd:

  • Vegetabilske matvarer bør utgjøre hoveddelen av kostholdet.
  • Animalske matvarer bør utgjøre en mindre del av kostholdet.
  • Fett og fettrike matvarer bør bare utgjøre en liten del av kostholdet.
  • Sukker og sukkerrike matvarer finnes ikke i kostsirkelen, og slike produkter trenger vi ikke i et sunt kosthold.
Relatert innhold