Fagstoff

Hjelpemidler for kostplanlegging

Publisert: 16.06.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Du kan bidra til å påvirke helsen din ved å spise sunt og variert og være fysisk aktiv.

 

 

Familie spiser lunsj ute i naturen. Foto

bilde av ulike matgrupperUlike matgrupper 

bilde av skolematSkolemat 

Helsemyndighetene gir anbefalinger for hvordan kosten bør settes sammen. Det er også laget flere hjelpemidler som gjør det lettere å velge et sunt kosthold:

  • Kostråd
  • Kostsirkelen
  • Tallerkenmodellen
  • Fem om dagen
  • Kostholdsplanleggeren

Anbefalinger for ernæringsmessig sammensetning av kostholdet

Anbefalinger for ernæringsmessig sammensetning av kostholdet (næringsstoffanbefalinger) gir anbefalinger om energiinntak og inntak av de ulike næringsstoffene, slik at vi får et kosthold som danner grunnlag for god helse. Anbefalingene gjelder primært for friske mennesker og for gjennomsnittskosten i en lengre periode, det vil si en uke eller mer. Du kan lese mer om anbefalingene i heftet Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet, som du finner på nettsidene til Helsedirektoratet. 

Helsemyndighetene har også gitt ut anbefalinger om kostholdet i ulike institusjoner. Det finnes for eksempel  

  • Retningslinjer for skolemåltidet
  • Retningslinjer for mat og måltider i barnehagen
  • Retningslinjer for kosthold i helseinstitusjoner 
  • Anbefalinger for mat- og drikketilbudet i kantiner og serveringssteder

Du kan lese mer om disse retningslinjene på Helsedirektoratet sine nettsider:

Helsedirektoratet – ernæring  

Relatert innhold

Faglig