Fagstoff

Hva er det som skjer med kjøttet under tilberedning?

Publisert: 09.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Vær nøye med kjernetemperaturen på kjøttet for å få rett konsistens og smak.
  • Kjernetemperaturen vil variere, alt etter hvilken kjøttsort som brukes.

Kokk som legger opp mat på en tallerken. Foto.

Et steketermometer i et stykke stekt kjøtt. Foto.Kombidampere har ofte digitale steketermometer som er nøyaktige og praktiske i bruk.    

Ved oppvarming av kjøtt skjer det en rekke forandringer i kjøttet. Det er nødvendig for deg å ha kunnskap om dette, slik at du kan lage et produkt som kundene eller gjestene dine blir fornøyd med.

Hva er det egentlig som skjer når du tilbereder kjøtt?

  • Kjøttet forandrer farge.
  • Kjøttproteinet stivner (koagulerer) ved ca. 70 °C, og kjøttet blir fastere.
  • Kjøttsaft presses ut og noe fett smelter, dermed "krymper" kjøttet.
  • Bindevevet i kjøttet løses opp, og det blir lettere å tygge.
  • Nye aromatiske stoffer dannes, og kjøttet blir mer smakfullt.

Et steketermometer er kjekt å bruke, slik at du får akkurat rett kjernetemperatur på produktet.

Relatert innhold

Generelt