Fagstoff

Krydder i maten

Publisert: 23.03.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Krydder brukes i hovedsak for å forsterke smaken i en rett.
  • Tørket krydder må koke med en stund i retten for å avgi smak.
  • Ved bruk av friske krydderurter kreves ofte større mengder enn tørket.

Urtesmør på laksefilet. Foto. 

Bruk av krydder i maten

I de aller fleste tilfellene brukes krydder for å forsterke smaken i en rett. Meget sterke karriretter er unntak fra dette. Tilsetter vi for mye krydder, skjuler vi smaken på hovedråvaren.

Ei hand som plukker basilikum av en plante. Foto.Basilikum har en søtlig og kraftig smak. Urten passer til de fleste matretter, men er spesielt godt følge til tomat.  

 

Visste du at

  • krydder ble brukt som betaling?
  • krydder kan ha en medisinsk egenskap?

Gode råd

  • Tilsett friske urter rett før servering.
  • Når du bruker friske krydderurter, må du bruke dobbel mengde sammenlignet med tørket krydder. Flere kombinasjoner av kryddersorter gir maten særpreg.
  • Tilsett tørket krydder i rettene en stund før de er ferdige. Krydderet må koke en stund for å avgi aroma.
  • Skal du bruke karri, må du frese krydderet i fett for at aromaen skal komme fram. Karrismaken blir også fyldigere ved koking over lengre tid.
  • Paprika må ikke brunes, da mister den en del av fargen og blir bitter.
  • Helt krydder har du i fra starten. Ha krydderet oppi en beholder av tøy eller metall slik at du kan fjerne krydderet når ønsket smak er oppnådd.
  • I kalde retter må du tilsette krydderet i starten av tilberedningen.
  • Det er en fordel å krydre litt ekstra i retter som skal fryses ned, fordi krydder taper seg litt i smak ved frysing.
Relatert innhold

Dekkes delvis av

Generelt