Fagstoff

Raketter ved ASC

Publisert: 08.02.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Oppskyting av forskningsraketter har vært kjernevirksomheten til Andøya Space Center fra starten i 1962.

ASC har enorme nedslagsområder for raketter i form av havområder utenfor Andøya og Svalbard. Dette innebærer at rakettene kan skytes uten styring og kan derfor ta med mer nyttelast for en lavere kostnad. Disse rakettene har ett til flere motortrinn, som frigjøres fra raketten ved brennslutt.

Den største rakettypen som skytes fra Andøya kalles Black Brant XII, og er en firetrinns rakett med kapasitet til å nå en høyde på ca 1500 km (ca fire ganger så høyt som den internasjonale romstasjonen). Disse rakettene veier over 5 tonn og er over 20 meter lange. I desember 2007 ble 2 slike raketter skutt opp fra Andøya med bare 90 sekunders mellomrom. Rakettene nådde sine maksimale høyder på henholdsvis 600 km og 1200 km over Svalbard samtidig.

 

NAROM gjennomfører hvert år 6-7 studentrakettoperasjoner der elever eller studenter bygger instrumenter til en ca 2-3 meter lang sonderakett som når over 9 km opp i atmosfæren. Byggingen av instrumentene til en slik rakett utgjør en stor del av telemetriundervisningen.

Bygging av studentrakettBygging av studentrakett 

Relatert innhold

Til inspirasjon