Fagstoff

Håndhygiene

Publisert: 30.11.2010, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Riktig håndhygiene hindrer spredning av sykdomsfremkallende mikroorganismer.
  • Håndvask reduserer faren for at gjestene blir syke av maten.

Hånd med bakterier. Foto.  

All mat skal være trygg mat – det vil si at maten vi kjøper og spiser her i Norge skal være helsemessig trygg. Bakterier finnes overalt, på mennesker, klærne våre, kjøkkenutstyr, fluer som setter seg på maten, hunder og katter, i lufta og støvet. Det må forhindres at bakterier kommer i kontakt med maten vi skal spise.

Hånd med mikroorganismer. Illustrasjon. Hendene våre er fulle av mikroorganismer. Klikk på bildet for å se det i større format, og for å kunne se hvilke mikroorganismer som er vanlig på hender.

 

 

Håndvask. Fotografi.God håndvask er det viktigste du kan gjøre for å unngå å spre smitte.

 

 

Vask med dispensere for såpe og antibac. Fotografi.Alle profesjonelle kjøkken bør ha vask med berøringsfritt armatur, og dispensere for såpe og antibac.

 

Sammenhengen mellom trygg mat og håndhygiene

En viktig forutsetning for å få trygg mat, er personene som selger, kjøper og lager maten. Når vi er i kontakt med mat, er det veldig viktig at vi har en god personlig hygiene. Med personlig hygiene menes her god håndhygiene og håndvask. God håndhygiene er viktig for å forhindre at bakterier sprer seg, og hindre sykdomsutbrudd som skyldes mat.

Håndhygiene er noe av det viktigste en må ta hensyn til for å hindre smittespredning og sykdomsutbrudd når det gjelder mat.

Hva er god håndhygiene?

God håndhygiene får du ved å vaske hendene ofte. I helseinstitusjoner og der det lages mat til mange, brukes hånddesinfeksjonsmidler eller engangshansker i tillegg. Når
Mattilsynet er ute på tilsynsbesøk, kontrollerer de derfor både om riktig håndvaskutstyr er på plass, og om de ansatte vasker hendene.

Hvis du har sprekker eller sår på hendene, er det viktig å forbinde eller plastre sårene når du jobber med mat, slik at du hindrer spredning av bakterier.

Mattilsynet har strenge regler for god håndhygiene som skal følges av de som jobber i helseinstitusjoner, og av de som jobber med mat for salg:

  • Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende, temperert vann.
  • Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene.
  • Såpen skylles av med rennende vann.
  • Hendene tørkes med engangshåndklær.
  • Bruk engangshåndkleet til å stenge blandebatteriet, slik at ikke hendene forurenses på nytt.
  • Hendene kan deretter smøres inn med et hånddesinfeksjonsmiddel, som må være egnet til formålet og ikke overfører uønsket kjemisk forurensning til matvarene.

 

Vask alltid hendene før du lager mat

  • Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av ulike råvarer – og selvsagt etter toalettbesøk.
  • Hvis du kan unngå det, lag ikke mat til andre når du har magesyke, vondt i halsen eller har betente sår på hendene.
Oppgaver om håndhygiene
  1. Beskriv med dine egne ord hva som menes med god håndhygiene.
  2. Når vil du bruke håndvask, og når vil du benytte hånddesinfeksjon? Begrunn svaret.
  3. Hvorfor er det viktig å fjerne smykker, ringer og neglelakk når du skal ivareta god håndhygiene?
  4. Hva kan motivere deg til god håndhygiene?
  5. Hvorfor tror du noen sluntrer unna å gjennomføre riktig håndhygiene?
  6. Lag et slagord som oppfordrer fagarbeidere til å ivareta god håndhygiene.
  7. Gi eksempler på sykdomsfremkallende mikroorganismer. Hvilke infeksjoner kan disse føre til?
skjul

 

Oppgaver

Praktisk stoff for

Generelt

Relatert innhold

Generelt