Fagstoff

Kjøtt og kjøttprodukter

Publisert: 18.01.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Maten i denne matvaregruppa inneholder

  • protein
  • fett
  • energi
  • mineralene sink, selen og jern
  • vitaminer, spesielt A og B

 

Du kan lese mer om næringsinnholdet i kjøtt på nettsidene til Opplysningskontoret for kjøtt, Matprat.no.

Ulike typer kjøttstykker på en benk. Foto. 

Kjøtt er en del av det daglige kostholdet til de fleste nordmenn. Kjøtt har mange variasjonsmuligheter og gir en god metthetsfølelse. Helsemyndighetenes kostholdsundersøkelse viser at gjennomsnittsinntaket av kjøtt totalt ligger på ca. 54 kg per person per år.

Biff stroganoff i hvit skål. Foto.Biff stroganoff er en russisk matrett med biffkjøtt i en fyldig tomatsaus.   

 

 

 

Vi deler kjøtt inn i følgende grupper:

  • rødt kjøtt fra firbente dyr
  • hvitt kjøtt fra fjærfe

Rent kjøtt inneholder mye proteiner, men det kan også inneholde en del mettet fett. Hvitt kjøtt inneholder vanligvis minst fett, og en større del av fettet er umettet. Farseprodukter, som pølser og kjøttdeig, inneholder en god del mettet fett, så vi bør velge de magreste kjøttproduktene eller rent, magert kjøtt. Når vi velger kjøttmat, bør vi generelt spise de lysere kjøttvarene og gjerne de som har fettlaget samlet og godt synlig, slik at vi kan skjære det bort.

Les mer om dette på helsenorge.no

Det kjøttet som selges, skal være slaktet på godkjente slakterier og kontrollert. Kjøtt og kjøttprodukter er ferskvare og må oppbevares kjølig. Kjøtt kan brukes til alle måltider og kan tilberedes på en rekke ulike måter. 

Utfordringer til deg

  1. Se og les Helsedirektoratets nettsider og kostrådene om kjøtt og kjøttprodukter. Ta notater.
  2. Gjør deg kjent på sidene til opplysningskontorene.
  3. Hva er fordelene med å spise hvitt kjøtt framfor rødt kjøtt?
  4. Sett opp en ukemeny med sunne middager.
  5. På matprat.no finner du en fane som heter Hele verden. Arbeid i grupper, og lag noen av matrettene du finner her. Presenter maten sammen med fakta om landet den kommer fra.
  6. Lag en oversikt over sunne påleggsvarianter av kjøtt.
  7. Lag en oversikt over hvilke kjøttyper vi ikke bør spise så ofte.
  8. Finn ut hva kolesterol er.
Oppgaver

Aktuelt stoff

  • Kjøtt (Interaktivt oppgavesett)
  • Fjærfe (Interaktivt oppgavesett)
Relatert innhold

Faglig