Fagstoff

Servietter

Publisert: 23.03.2011, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

Velg en serviettype som passer til

  • standarden på stedet
  • typen selskap
  • brettemetoden (høye brettemetoder krever for eksempel tykkere servietter med mer hold)

Et bord er dekket med hvit duk og hvite servietter. Foto.  

 

Serviettmodell. Foto. Serviettmodell  

 

 

Serviettmodell- Hjerte. Foto.Hjerte  

 

Serviettbretting har eksistert i over 500 år, og det finnes mange forskjellige bretteteknikker. Først da stolen kom på moten på 1600-tallet, ble det vanlig å dekke på med en serviett til hver person. Før den tid satt folk på benker når de spiste, og det var bare blant overklassen det var vanlig å bruke serviett. Servietten den gang var like lang som bordet og lå fra fang til fang. Servietten er på mange måter kronen på verket når vi dekker et bord.

Hvite servietter på hvit duk er som regel standard på restauranter – det gir et preg av kjølig eleganse.

I butikkene får du kjøpt servietter i ulike farger, med og uten mønster. Fargene er som moten, de varierer. Fargede servietter skaper en lun stemning.

Hvilken kvalitet skal man velge?

Kvaliteten på serviettene er avhengig av pris. De rimeligste serviettene er av to- eller trelags tynt papir og egner seg ikke til alle brettemodellene. Skal du ha en modell med flere bretter og litt høyde, lønner det seg å kjøpe litt stivere papirservietter. Det beste er tøyservietter som er rullet med litt stivelse.

Kvalitet og pris henger også sammen med anledningen og typen servering. Til frokost og lunsj brukes det ofte enkle og rimelige servietter. Middager og banketter krever tøyservietter eller servietter av Dunilin-kvalitet.

Brettemåte

Serviettene kan være brettet på en enkel og stilren måte, eller de kan være mer kunstferdig og komplisert brettet. Her er anledning og servitørens ferdigheter med på å bestemme hvilken utforming servietten til slutt får.

Det er viktig at du har rene hender når du skal brette servietter.

Når du bretter servietter til en à la carte-restaurant, er det lurt å velge en brettemåte som gjør det mulig å oppbevare servietten frem til den skal brukes. «Bispeluen» er et eksempel på en brettet serviett som fint kan oppbevares litt uten at den mister fasongen.

Serviettbretting -1Serviettbretting -2Serviettbretting Serviettbretting - blomst 

 

Steg for steg hvordan man kan brette en serviett. Foto.    

Oppgaver

Aktuelt stoff