Fagstoff

Skyll frukt og grønnsaker før du spiser dem

Publisert: 11.11.2010, Oppdatert: 04.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Uvaskede frukter og grønnsaker kan inneholde bakterier og virus som kan føre til sykdom.
  • Skyll derfor alltid frukt og grønnsaker før du spiser dem.

En purre vaskes under rennende vann. Foto.  Frukt og grønt, spesielt det som importeres fra utlandet, kan inneholde bakterier og virus som gir oppkast og diaré. Du bør derfor alltid skylle frukt, grønnsaker, salat, spirer og krydderurter før du spiser dem.

Salat vaskes i store bakker. Foto.Salat kan inneholde sand og jordrester, vær derfor nøye med vaskingen! 

En melon delt i to og fylt med jordbær. Foto.Husk å vaske melonen før du kutter/deler den! 

Selv om fruktene eller grønnsakene ser rene og pene ut, kan det finnes bakterier eller virus. Vær spesielt oppmerksom på frukt eller grønnsaker som importeres til Norge fra varmere land. Disse utgjør en større risiko på grunn av faktorer som klimatiske forhold, liten tilgang på rent vanningsvann, bruk av naturgjødsel og mange små, uavhengige produsenter. Smitte kan også overføres via dårlig håndhygiene hos dem som høster fruktene og grønnsakene på plantasjene.

Meloner er et eksempel på en frukt/grønnsak som importeres fra varmere land der det er større forekomst av farlige bakterier. Meloner ligger ofte ute under åpen himmel, fraktes uten emballasje og tas rett inn til oppdeling og konsum. Utsiden av disse er perfekte steder å feste seg for bakterier, og det har vært flere utbrudd i utlandet forårsaket av meloner med salmonella og E. coli.

Rådet er derfor:

Skyll all frukt, grønnsaker, salater, spirer og krydderurter før du spiser dem rå.

Babymais og sukkererter kan få et raskt oppkok før du spiser dem. Disse grønnsakene spises normalt kokt eller stekt i opprinnelseslandet. I Norge spises de gjerne rå, og det stiller høyere krav til produktenes hygieniske standard.

Relatert innhold

Generelt