Fagstoff

Visualisering av kart, satellittbilder og flyfoto

Publisert: 04.10.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Det finnes flere gratis innsynsverktøy som er lett tilgjengelig, og godt egnet for å visualisere kartdata, satellittbilder og flyfoto. Digitale kartløsninger tilrettelegges også som nettportaler og gir rask og enkel tilgang til spennende og brukervennlige kart.

NASA World WindNASA World Wind
Forfatter: NASA


Utvikling fra PC-basert til nettbaserte digitale kart har gitt stor tilgang på kartportaler som for eksempel Norge digitalt, Kart i skolen og nedlastbar kartprogramvare med nettbasert nedlastings- og oppdaterings-funksjonalitet. Eksempel på slike GIS-applikasjoner er Google Earth, Google Maps og NASA World Wind.

Google Earth og Norge i bilder
Med programmet Google Earth er det mulig å fly hvor en vil på jorda for å vise satellittbilder, kart, terreng og tredimensjonale bygninger. Det er mulig å utforske detaljert geografisk innhold, lagre steder en har reist til og dele informasjonen med andre. Man kan også legge inn et kart, flyfoto eller satellittbilde for et område med bruk av ”Image Overlays”. Norge er foreløpig dekket med lavoppløselige bilder i Google Earth, og det er få flybilder tilgjengelig. I Google Earth er det en del ferdige temalag som er egnet for undervisning. Eksempel på dette er UNEP sitt miljøatlas som ved hjelp av historiske satellittbilder viser endringer på jorda.

Google EarthGoogle Earth viser UNEP sitt miljøatlas
Opphavsmann: Google Inc.
For høyoppløselige satellittbilder og flybilder er den norske portalen norgeibilder.no bedre egnet. Norge i bilder er en portal i et samarbeid mellom Statens kartverk, Statens vegvesen og Norsk institutt for skog og landskap. Norge i bilder leverer en innsynsløsning der en kan få oversikt over og se flyfoto og satellittbilder fra hele landet.

Google Earth med ESA satellittbilder
Den europeiske romorganisasjonen ESA har i samarbeid med Google lagt ut en rekke punkter på Google Earth der man kan lese mer om hvordan satellittbilder blir til.
ESA har plukket ut noen av sine fineste satellittbilder fra ulike punkter spredd over hele jordkloden. Ved å peke på ESA-logoer i Google Earth får man opp et flott bilde med en kort tekst. Man kan klikke på bildet for å komme til en side hos ESA, der man kan lese mer om bildet og hvordan det ble tatt. Blant bildene som ESA har lagt ut, finnes algeoppblomstring i havet, issmelting i Antarktis, avskoging i Brasil og vulkanutbrudd.
For å se ESA-bildene, må man aktivere "Galleri" under Lag og deretter "European Space Agency (ESA)"-valget.

 

Relatert innhold