Fagstoff

Nøkkelhullet

Publisert: 15.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Huskelappen

Nøkkelhullmerkete varer har et minimumskrav til innhold av fiber, og et maksimumsinnhold av fett, sukker og salt.

Bilde av nøkkelhullet-logo. FotoNøkkelhullmerket.

Ung mor handler sunn mat i en matforetning. Foto Nøkkelhullmerking er en frivillig og felles nordisk merkeordning for matvarer, som skal gjøre det enklere for forbruker å velge sunnere matvarer innenfor hver enkelt matvaregruppe.

 

Skyr müsli med jordbær - nøkkelhullsmerketSkyr müsli med jordbær – nøkkelhullsmerket  

Det er mange produkter på markedet som har fått nøkkelhullsmerket. Husk at produkter med dette merket er av de sunneste innen sin matvaregruppe.

 

 

Nøkkelhullsmerket på en industribakt pizza. Nøkkelhullsmerket på en industribakt pizza.

 

 

 

Hensikten med merkingen

Merkingen skal gjøre det lettere for forbrukerne å sette sammen et kosthold som er i tråd med kostholdsråd. Merkingen vil også påvirke matbransjen til å tenke produktutvikling, og lage produkter som inneholder mindre fett, en sunnere fettsyresammensetning, mindre salt og sukker, samt mer kostfibre, fullkorn, grønnsaker og frukt.

For å få nøkkelhullmerket på et produkt må man søke og få godkjent produktet etter kriteriene som er satt innenfor matvaregruppen.

Et regelverk som endres med kunnskap og etter matvareutvalget

Nøkkelhullmerking er en merkeordning som kom i 2009. I 2015 ble den revidert på nytt, og det ble strengere regler med krav om mer fullkorn, mindre salt, sukker og fett og mer fokus på innholdet av mettet fett i produkter. Som eksempler kan det nevnes at det er innført maksimumsgrense på salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Det er nå krav om 20 prosent mer fullkorn i brød, bagetter og wraps, og 100 prosent mer fullkorn i pizza , piroger og lignende. Produkter skal merkes med salt og ikke natrium, for at forbrukeren lettere skal kunne forstå merkingen.

Det er også godkjent flere produkter, slik at forbrukeren skal ha større valgmuligheter for å kunne få et mer variert og bedre kosthold. Merkeordningen er ikke endelig, men revurderes jevnlig når det kommer ny kunnskap eller når matvaremarkedet endres.

Uemballerte produkter

Uemballerte produkter kan nå markedsføres med nøkkelhullmerket, hvis de oppfyller kriteriene for merking. Brød, kjøtt, ost, fisk og grønnsaker er eksempler på produkter som ofte selges uemballerte. Ved bruk av merket på brød, knekkebrød, ost, (ikke fersk ost), vegetabilske alternativer for ost og uforedlet kjøtt, skal bedriften opplyse om grunnlaget for bruk av merket.

Produkter som ikke har nøkkelhullmerket:

  • matvarer med kunstige søtningsstoffer (E-nummer)
  • matvarer som har næringsmidler med søtende egenskaper
  • matvarer som tilsettes plantesteroler, plantesterolestere, plantestanoler eller plantestanolestere
  • spesielle næringsmidler for barn under tre år

En samling av ulike fettyper.Matvaregruppen smør, margarin og olje. 

Generelle regler om tilsetning av fett, sukkerarter og salt

Olje og fett som brukes i produksjon av nøkkelhullsmerkete næringsmidler, kan ikke inneholde mer enn 2 gram transfett per 100 g olje/fett. Fett, sukkerarter og salt kan kun tilsettes produktet der dette er godkjent innen matvaregruppen.

 

Eksempler på de vanligste matvarene med krav per 100 g vare

Råvarer

Maksimum eller minimum per 100 gram vare

Mel som inneholder 100 % fullkorn.

Kostfiber min. 6 g

Brødvarer
Minimum 30 % av tørrstoffet må være kostfibre.
Tallene gjelder for ferdig brød.

Fett maks. 7 g
Sukkerarter maks. 5 g
Kostfiber min. 5 g
Salt maks. 1 g

Rugbrød
Minimum 35 % av tørrstoffet må være kostfibre.
30 % skal være rug.
Tallene gjelder for ferdig brød.

Fett maks. 7 g
Sukkerarter maks. 5 g
Kostfiber min. 6 g
Salt maks. 1,2 g

Pasta (ikke fylt)
Minimum 50 % av tørrstoffet må være fullkorn.

Kostfiber min. 6 g
Salt maks. 0,1 g

Melk – søt og sur for å drikke.

Fett maks. 0,7 g

Ost (ikke ferskost)

Fett maks. 17 g
Salt maks. 1,6 g

Kjøtt (uforedlet)

Fett maks. 10 g

Kjøttprodukter laget av minst 50 % kjøtt og som er kvernet eller hakket.


Eks. på unntak:

  • pølser
  • pålegg
  • karbonadedeig

Fett maks. 10 g
Sukkerarter maks. 10 g
Salt maks. 1,7 g

Salt maks. 2,0 g
Salt maks. 2,2 g
Salt maks. 1,0 g

Fisk
Varen må være fremstilt av minst 50 % foredlede fiskevarer.
Panering må ikke tilføre fett.

Påleggsprodukter, f.eks. skivet fiskepålegg, har andre regler.

Fett maks. 10 g
Sukkerarter maks. 5 g
Salt maks. 1, 5 g

Salt maks. 2, 5 g

Vegetabilske produkter
Må bestå av minst 60 % vegetabilske råvarer. Kan ikke inneholde kjøtt og fisk, saus eller lake. Kan være panert, men panering skal ikke tilføre fett.

Fett maks. g 10 g
Maks. 33 % mettede fettsyrer
Sukkerarter maks. 3 g
Salt maks. 1 g

Relatert innhold

Generelt