Fagstoff

Kakao

Publisert: 09.09.2010, Oppdatert: 20.03.2013
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Visste du at:

  • det finnes 5-6 millioner kakaogårder i verden?
  • 40-50 millioner mennesker i verden har kakao som livsgrunnlag?
  • det årlig produseres 3 millioner tonn kakao i verden?
  • 70 prosent av all kakaoen kommer fra Vest-Afrika?
  • kakaotreet produserer sine første bønner etter 3-5 år?
  • kakaobønner ble brukt som betaling?
Bilde av ett kakaotrekakaotre 
Ganefryd 
Bilde av kakaobønner i en sekk  

Kakao

Indianerne i Amazonas-regionen har kjent til og brukt kakaotreet i over 4000 år. Etter hvert som indianerne erobret land nordover, tok de med seg kulturplantene sine, deriblant kakaotreet. Slik endte altså treet i Mexico cirka 600 år før Kristus, og da Columbus nådde Mellom-Amerika i 1502, ble han en av de første europeerne som fikk se kakaobønner.

Den spanske conquistadoren Hernando Cortéz introduserte den drikken som aztekerne i Mexico kalte chocolatl, for europeerne.

Kakaofrukten vokser rett på stammen til kakaotreet, og selve kakaobønnen ligger inne i kakaofrukten. les mer her
Bønnene gjæres, tørkes les mer her og brukes til kakaopulver og kakaosmør.

Kakaosmør brukes i produksjon av sjokolade. Sjokolade inneholder kakaomasse, sukker, tørrmelk eller melk og smaksstoffer.

Vi bruker kakao og sjokolade i desserter, kaker og varm drikke.

Lager du varm drikke av kakaopulver, sukker og melk, kalles det kakao.
Lager du varm drikke av sjokolade og melk, kalles det sjokolade.