Fagstoff

Te

Publisert: 22.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Visste du at

  • Kina og Storbritannia er de største konsumentene av te
  • te har en helsebringende effekt? Les mer her og her 
  • tebusken er eviggrønn?
  • teen kom til Europa i 1610?
  • te ofte blir parfymert med blomsterolje

 

Bilde av en tekoppAperitif 
 
Bilde av en te plantasjeTe plantasje  
 
Ganefryd  
Indisk kvinne holder teblader i hendene.    

Te er en drikk framstilt av tørkede blader fra tebusken Camellia sinensis. Tebusken dyrkes i Asia, da spesielt i Sri Lanka, India, Kina og Japan.

Legenden forteller at det var den kinesiske keiseren Chen Nung som oppdaget teen i cirka år 2737 før Kristus. Les mer her.

Opprinnelig ble tebusken dyrket som medisinplante i Kina, men etter hvert også for nytelsens skyld. Først på 1600-tallet kom teen til Europa.

Etter innhøstingen legges de avplukkede bladene i sola eller på svakt oppvarmede jernplater til de visner og faller sammen. Vanninnholdet blir på denne måten redusert med 50 prosent.

Det finnes fire grunntyper av te

  1. hvit te som er bare høstet og tørket
  2. grønn te som er varmet og tørket
  3. oolong-te som er oksidert før den varmes
  4. svart te som er fullstendig oksidert


Kvaliteten på teen henger sammen med hvilke deler av planten som blir brukt, og hvor finmalt teen er.

Trekking av te

Fyll kjelen med kaldt, friskt vann.
Bruk cirka 2 g te per 200 ml vann.
Kok opp vannet og avkjøl det litt, til 95-97 °C, før du tilsetter teen.
Små mørke teblader skal trekke i 2-3 minutter.
Større teblader trekkes i 3-5 minutter.

Te skal serveres i store vide kopper. Det er vanlig å balansere teen med sukker, melk, honning eller sitron.

Relatert innhold

Faglig

Generelt