Fagstoff

Tilberedning av kaffe

Publisert: 15.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017
  • Innbygg
  • Enkel visning
  • Lytt til tekst
  • Skriv ut

Huskelappen

  • Kaffe kan tilberedes på ulike måter og med forskjellig utstyr.
  • Utstyret må alltid være rent for at kaffen skal smake godt.

En dame heller kaffe fra en presskanne. Foto.  En smakfull kopp kaffe kan tilberedes på ulike måter. Her får du en oversikt over de vanligste tilberedningsmetodene for kaffe.

Kaffekjele

Kaffekjele. Illustrasjon.   

Kjele

  1. Bruk en ren kjele, helst av rustfritt stål.
  2. Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann.
  3. Kok opp, og trekk kjelen vekk fra platen.
  4. Mål opp kokemalt kaffe, rundt 60 g kaffe per liter vann gir en god og fyldig kaffe.
  5. Ha i den oppmålte kaffen, rør rundt, og la den trekke i 6–8 minutter.

Kaffetrakter

Kaffetrakter. Illustrasjon.   

Kaffetrakter

  1. Mål opp riktig mengde friskt, kaldt vann.
  2. Ha filterpapir i holderen.
  3. Skyll filterpapiret i vann for å få bort "papirsmaken".
  4. Mål opp 60 g kaffe per liter vann.
  5. Slå på trakteren.
  6. Når alt vannet har trukket gjennom filteret, er kaffen ferdig.

Presskanne

Presskanne. Illustrasjon.   

Presskanne

  1. Kok opp friskt, kaldt vann i en kjele.
  2. Forvarm presskannen og stempelet.
  3. Ha i riktig mengde kaffe. 60 g kaffe per liter vann gir en god og fyldig kaffe.
  4. Hell det kokte vannet over kaffen, og rør om.
  5. Sett på lokket med stempelet i øvre stilling mens kaffen trekker.
  6. Press ned stempelet, og server kaffen.

Bruker du filtermalt kaffe, bør traktetiden være 4–5 minutter.
Bruker du kokemalt kaffe, bør traktetiden være 6–7 minutter.
Bruker du presskannemalt kaffe, bør traktetiden være 6 minutter.

Mokkakanne

Mokkakanne. Illustrasjon.   

Mokkakanne

Mokkakannen gir en intens kaffe som smaker litt bittert. Mange tror de lager seg en kopp espresso, men det er egentlig en kopp mokka. Forskjellen er at vi får ikke den samme fine cremaen som danner seg på en riktig tilberedt espresso.

  1. Fyll kaldt, friskt vann opp til ventilen i nederste kammer.
  2. Ha i malt espressokaffe i filteret uten å presse det sammen.
  3. Skru kannen sammen, og sett den på varmeplaten.
  4. Når du hører en fresende lyd og tre firedeler av kaffen har fylt seg i det øvre kammeret, tar du kannen bort fra platen.
  5. Kaffen er nå klar til servering.
Relatert innhold

Faglig

Generelt