Fagstoff

Rengjøring og vedlikehold av espressomaskin

Publisert: 13.09.2010, Oppdatert: 03.03.2017

Vann skylles gjennom en espressomaskin. Foto.Espressomaskinen rengjøres ved hjelp av et blindfilter som fylles med rengjøringsmiddel.

 

 

 

Rengjøring av espressomaskin. Foto.Slik ser et blindfilter ut.

 

 

 

Rengjøring av espressomaskin. Foto.Stimarmen må ha en grundig vask hver dag.

 

 

 

Daglig

  • Børst rent vannfordelingsfilteret i gruppen (tilberedningsenheten).
  • Løsne filteret fra filterholderen.
  • Sett inn et blindfilter i filterholderen. Fyll en dose vaskemiddel for kaffemaskiner i blindfilteret, og gjør tre til fire vanlige tilberedninger.
  • Tøm blindfilteret, sett filterholder med blindfilter på plass igjen, og fortsett med tilberedninger til vannet er klart.
  • Gjør filter og filterholder helt rene, og legg dem i vann til neste dag.
  • Husk grundig rengjøring av stimarmen med lunkent vann slik at melkerester løser seg opp.
  • Skru av ytterste dyse på stimarmen. Dysen legges i vann tilsatt vaskemiddel for kaffemaskiner til neste dag.
  • Tøm kvernen for malt kaffe. Børst beholderen ren.
  • Gjør maskin og kvern rene utvendig med en ren klut.


Ukentlig

  • Tøm beholderen for hele bønner, og rengjør den godt med vaskemiddel for kaffemaskiner. La beholderen bli ordentlig tørr før du heller på ny kaffe. Tørketips: Sett beholderen på varmeplaten på espressomaskinen.
  • Skru ut vannfordelingsfilteret i gruppen, og børst dette før det monteres igjen.
  • Vask filter og filterholder grundig med vaskemiddel for kaffemaskiner.


Månedlig

  • Fjern alle kafferester, og kontroller knivene i kvernens maleverk. Dersom kvernen er slitt, må knivene byttes ut.


Årlig

  • Maskinen bør ha full service. Kontroller filtrene, og bytt dem om nødvendig.

Huskelappen

  • Skal kaffen smake godt, er det viktig å ta rengjøringen på alvor.
  • Rengjøring bør gjennomføres daglig.

En espressomaskin med kopper på toppen. Foto.  Rengjøring og vedlikehold kan nok være kjedelig, men et riktig renhold er første bud for å få en god espresso – kopp etter kopp, dag etter dag.

Relatert innhold

Generelt