Oppgave: Arbeidsoppdrag

Temaoppgave grønnsaker, frukt og bær, poteter, ris og pasta

Frukt og grønnsaker

I de neste to ukene er det grønnsaker, frukt og bær, poteter, ris og pasta som tema.

I denne perioden skal du lære om; næringsinnhold, egenskaper og bruksområder samt grunnleggende måter å tilberede grønnsaker, frukt og bær, poteter, ris og pasta på.

Grønnsaker, frukt og bær, poteter, pasta og ris.

 

 

bilde av brokkoliBrokkoli
Fotograf: Magnar Kirknes

 

bilde av cherrytomaterCherrytomater
Opphavsmann: Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

Juicing
Opphavsmann: Bama

 

Oppkuttede grønnsaker
Opphavsmann: Opplysningskontoret for frukt og grønt

 

 

 

 

Her kan du til eget bruk laste ned Temaheftet i flere format.

Råstoff og produksjon.

MÅL

  • Gjøre greie for råvarer, mat og drikke som inngår i restaurant- og matfagene, næringsinnhold, egenskaper og bruksområde.
  • Vurdere kvaliteten på råvarer og produkt, å bruke denne kunnskapen i praktisk arbeid.
  • Følge og justere resepter og regne ut mengder.
  • Sette sammen og lage til enkle produkt og måltid på en kreativ og estetisk måte.

Klassen deles inn i grupper på 3-4 (3-4 grupper pr.klasse).

Klassen møter opp i grupperom alle praksisdager.
Teoretisk gjennomgang av dagens gjøremål samt teori om de ulike råstoff.

Etter teoretisk gjennomgang møter alle i metodekjøkken i korrekt arbeidsuniform.

OPPGAVER

Uke       
Dag 1

  • Grønnsakssuppe
  • Gratinert blomkål
  • Pommes frites
  • Hasselback poteter
  • Potetmos
  • Risotto
  • Cæsarsalat med kyllingspyd
  • Sauterte grønnsaker
  • Pastasalat med skinke
  • Friske frukter (i serveringsbiter)
  • Bringebærparfait
  • Fruktgrøt
  • Frukt og bærjuice
  • Trollkrem med vaniljesaus

Dag 2

  • Sjampinjongsuppe
  • Gratinert brokkoli
  • Dobbelbakt potet
  • Chips
  • Røstipoteter
  • Hjemmelaget pasta carbonara
  • Potetterte med skinke, squash og sopp
  • Grønnsakslapskaus
  • Ris pilaff
  • Sviskekompott/eplekompott
  • Semulepudding med rød saus
  • Frukt og bærjuice
  • Bakte epler med vaniljesaus

Uke   
Dag 1

  • Aspargessuppe
  • Gratinert blomkål
  • Pommes frites
  • Hasselback poteter
  • Potetmos
  • Risotto
  • Cæsarsalat med kyllingspyd
  • Sauterte grønnsaker
  • Pastasalat med skinke
  • Jordbærkompott
  • Appelsinsorbet
  • Vaniljefromasj med jordbærcoulis
  • Frukt og bærjuice
  • Trollkrem med vaniljesaus

Dag 2

  • Minestronesuppe
  • Gratinert brokkoli
  • Dobbelbakt potet
  • Chips
  • Røstipoteter
  • Hjemmelaget canneloni med hachis og mornaysaus
  • Potetterte med skinke, squash og sopp
  • Grønnsakslapskaus
  • Ris pilaff
  • Rødgrøt
  • Fruktsalat i melon
  • Bringebærparfait
  • Frukt og bærjuice
  • Bjørnebærpudding med vaniljesaus

VURDERING: Blir vurdert i praksis og teori.

Lav grad av måloppnåelse
Påpeke dårlig kvalitet på råvarer, lese og forstå resepter, bruke mål og vekt, delta, finne frem mål og vekt, velge og bruke riktige råvarer.

Middel grad av måloppnåelse

Identifisere, klassifisere, anvende råvarene, øke og redusere i forhold til antall enheter, regne ut mengde, anvende råvarer fornuftig, nøyaktig.

Høy grad av måloppnåelse
Begrunne avgjørelser, beslutte avgjørelser, velge rette metoder, nøyaktighet, improvisere ved behov, ta initiativ.

Relatert innhold